Διάλεξη για τις «Ξεχασμένες γενεαλογίες του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη»

Διάλεξη της Ελένης Βαρίκα με τίτλο «Ρατσισμός και Αυτοκρατορία || Ξεχασμένες γενεαλογίες του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στην ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5). Την εκδήλωση, που προλογίζει η Σοφία Σάζo, συνδιοργανώνουν οι Εκδόσεις-Περιοδικό Πανοπτικόν και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ.
Πρόκειται –όπως αναφέρουν οι διοργανωτές- για μια πολιτική παράδοση, που (σε αντίθεση με τις οικονομίστικες ερμηνείες) επιμένει στις πολιτικές διαστάσεις των φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων και των πρακτικών μαζικής εξόντωσης στην Ευρώπη – από τις πρώτες φιλελεύθερες κριτικές του ιμπεριαλισμού (Hobson) και τις σοσιαλιστικές αναλύσεις (Rosa Luxemburg, Hilferding κτλ) σε κείνες των Αφροαμερικανων στοχαστών Du Bois, Ellison κλπ της αντι-αποικιακής διανόησης (C.R.L. James, Césaire, Fanon, Stuart Hall κτλ), στoν Ιμπεριαλισμό της H. Arendt και τις τις σύγχρονες αντι- μετα-αποικιακές προσεγγίσεις.
Η Ελένη Βαρίκα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Από το 1991 είναι καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρίσι VIII, όπου διδάσκει διανοητική και πολιτική ιστορία και Πολιτική Θεωρία και ερευνήτρια στο Centre Nationale de Recherche Scientifique. Δίδαξε στην έδρα Suzanne Tessier του Universite Libre των Βρυξελλών και στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο European University Institute, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. (Portland State University, Harvard και Columbia) και της Βραζιλίας (Campinas και USP). Έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων έργα του Μπέκετ και του Ζορζ Μπατάιγ. Άρθρα και βιβλία της σχετικά με την ιστορία του φεμινισμού, το φύλο στην πολιτική θεωρία, τη γενεαλογία των κοινωνικών ιεραρχιών στις κοινωνικές και επιστημονικές πρακτικές της νεωτερικότητας έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Εργογραφία
Τίτλοι στα ελληνικά
(2013) Οι απόβλητοι του κόσμου. Μορφές του Παρία, Εκδόσεις Πλέθρον
(2011) Η εξέγερση των κυριών, Εκδόσεις Παπαζήση
(2009) Για μια πολιτική γραμματική του φύλου, Πλέθρον
(2000) Με διαφορετικό πρόσωπο, Κατάρτι
(1996) Η εξέγερση των κυριών, Κατάρτι
(1987) Η εξέγερση των κυριών, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος – Ιστορικό Αρχείο

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2007) Πολιτική, κοινωνία, πολίτες, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Μεταφράσεις
(1989) Bataille, Georges, 1897-1962, Η λογοτεχνία και το κακό, Πλέθρον
(1975) Andersen, Bo Dan, Το κόκκινο βιβλιαράκι των μαθητών, Νεφέλη Εκδόσεις

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...