Διάλεξη Ράμφου στο Ολύμπιον «Δεν βρίσκεις φως; Να το φτιάξεις!»

Ένας απ’ τους πιο αμφιλεγόμενους σύγχρονους έλληνες στοχαστές, οι δηλώσεις και τα γραπτά του οποίου προκαλούν συχνά θυελλώδεις συζητήσεις, ο Στέλιος Ράμφος, θα βρεθεί αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου «Πολιτική από στόμα σε στόμα» για να δώσει μια διάλεξη με θέμα «Δεν βρίσκεις φως; Να το φτιάξεις!» και να συζητήσει με τους αναγνώστες του στο Ολύμπιον, στην πλ. Αριστοτέλους, στις 11.30 το πρωί, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και οι εκδόσεις Αρμός.

Στο βιβλίο «Πολιτική από στόμα σε στόμα» ο Ράμφος αποτυπώνει με τρόπο σύντομο έως αποφθεγματικό τις προσωπικές αντιδράσεις του στην σειρά των γεγονότων που καλύπτουν την περίοδο 2014 – 2016. Τον ενδιαφέρει να αναδείξει την βαθύτερη ουσία και ροπή αυτού που ονομάσαμε «πρώτη φορά Αριστερά» και αναζητεί τις πνευματικές προϋποθέσεις μιας πολιτικής η οποία δεν θα αφήνει τους ανθρώπους υπαρξιακά ακάλυπτους και θα τους ωθεί να μετέχουν υπεύθυνα.

Ο κ. Ράμφος, συνολικά στο έργο του, επικεντρώνεται στην ερμηνευτική του ελληνισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των πνευματικών χαρακτηριστικών που κληροδότησε το Βυζάντιο στη νεότερη Ελλάδα, η άγνοια των οποίων εμποδίζει την αυτοσυνειδησία μας. Ερευνά κυρίως τις συνέπειες που είχε η ματαίωση της βυζαντινής Αναγέννησης για τη διάπλαση του νεοελληνικού ψυχισμού ο οποίος παραμένει έκτοτε ελλειμματικός και αστάθμητος, έρμαιο των συγκυριών της ιστορικότητας.