Διαμαρτυρία για κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε σχολείο στην Πυλαία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε η Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σχετικά με το πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας που ανέκυψε με κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας της παρουσίας ποντικιών στο σχολικό κτίριο του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωποι της Δ’ ΕΛΜΕ συναντήθηκαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι από αύριο θα κλείσει το σχολείο και θα δρομολογηθεί η διαδικασία υγειονομικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία.

Η Δ’ ΕΛΜΕ κατήγγειλε πως παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Αγγελόπουλου – ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο, μαζί με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης – για μία σειρά ενεργειών, που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια και το σχολείο εξακολουθεί να παραμένει σε λειτουργία.

Μαζί με τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου, το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ζητούν να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα. Επιπλέον, ζητούν τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, καθώς τα ειδικά σχολεία φιλοξενούν μαθητές με ειδικές ανάγκες και θα πρέπει, εκτός από τις συνθήκες υγιεινής, να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα βάσει των ειδικών προδιαγραφών.

«Το πρόβλημα της ακαταλληλότητας των κτιρίων αφορά και άλλα ειδικά σχολεία στην περιοχή, που αυτή τη στιγμή είναι παντελώς ακατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση, αφού λειτουργούν σε χώρους μη ασφαλείς και λειτουργικούς, όπου γύρω υπάρχουν μάντρες και αποθήκες βιοτεχνιών. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι μισθωμένο σε χώρο μιας παλιάς βιοτεχνίας», δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ, Μανώλης Αρίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλήματα ακαταλληλότητας είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό και σε άλλα ειδικά σχολεία της περιοχής (π.χ. ΕΕΕΕΚ Θέρμης, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΙΝΑΑ) Πεύκων).

Πριν λίγες μέρες, ο Σύλλογος Γονέων του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο σχολείο, καταγγέλλοντας ότι 14 άτομα διαγνώστηκαν με λεπτοσπείρωση και ότι το πρόβλημα με την παρουσία τρωκτικών σε χώρους του κτιρίου παραμένει από το Νοέμβριο, παρά τις προσπάθειες μυοκτονίας και απολύμανσης με πρωτοβουλία και δαπάνες του σχολείου, μετά τις οποίες μάλιστα παρατηρήθηκαν και προβλήματα υγείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την επίσκεψη του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας στους χώρους του σχολείου (20/1/2018), υπήρξε δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στα μικροβιολογικά εργαστήρια των δομών υγείας για να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις, όπως και έκτακτη επιχορήγηση 30.000 ευρώ, ως δαπάνη για τη συντήρηση του εσωτερικού χώρου. Σε ό,τι αφορά την σχολική στέγη των σχολείων ειδικής αγωγής, συζητήθηκε η προοπτική λύσης σε μεσοπρόθεσμο στάδιο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ