Διέκοψε την κυκλοφορία της η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική εφημερίδα της Ουγγαρίας

Φουντώνουν οι ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία, υπό τη διακυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, καθώς η Nepszabadsag, η  μεγαλύτερη εφημερίδα της ουγγρικής αντιπολίτευσης, διέκοψε την κυκλοφορία της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομίλου Μediaworks, όπου αναφέρεται πως η διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας υπαγορεύθηκε από οικονομικούς λόγους και ότι θα διαρκέσει μέχρι «τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου concept».

Εκπρόσωποι της σύνταξης της εφημερίδας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι δημοσιογράφοι, που είχαν προετοιμάσει άρθρα για την έκδοση της Δευτέρας, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα γραφεία της εφημερίδας και έλαβαν επιστολές που τους πληροφορούσαν για τη διακοπή της έκδοσης. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ… Φυσικά θα πουν ότι πρόκειται για οικονομικού χαρακτήρα απόφαση, αλλά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, η οποία ήταν πρώτη σε κυκλοφορία στη χώρα και σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης προς όφελός του. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα μερίδια ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης έχουν αγορασθεί από ολιγάρχες που πρόσκεινται στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους επικριτές του. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στη διακοπή της έντυπης έκδοσης αλλά και της λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της Nepszabadsag, έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Τύπο» και κάλεσε σε διαδήλωση στα γραφεία της εφημερίδας.