Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των νεότερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα γλυπτα του Παρθενώνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκατεσσάρων εθνικών επιτροπών από χώρες που υποστηρίζουν την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Πρόκειτια για το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται από τον Συλλογο των Αθηναίων στο Μουσείο της Ακροπόλεως, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιδιοποίηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Νέα στοχεία από τα αρχεία του λόρδου Έλγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεώς τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα οθωμανικά αρχεία της Κωνσταντινούπολης είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης θα παρουσιαστεί το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο συνέδριο θα παρουστούν εκπρόσωποι από 14 εθνικές επιτροπές και θα ανανεωθεί μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο η λειτουργία της διεθνούς επιτροπής για τη διεκδίκηση και την επιστροφή των γλυπτών, γνωστή και ως IARPS.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν στις 10 το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου.