ΕΟΔ: Οι καταστροφές στη Χαλκιδική είναι μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα

Μετά την ειδοποίησή της περί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) κινητοποιήθηκε, με σημαντικές της δυνάμεις να επιχειρούν στα σημεία της καταστροφής στη Χαλκιδική, όπως εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο διευθυντής επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΔ, Αλέξανδρος Λιάμος.

“Ειδοποιηθήκαμε από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσουμε το ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής. Τότε είχαν αρχίσει να έρχονται οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει και (σ.σ ζητήθηκε να) συνδράμουμε πρώτα απ’ όλα στον εντοπισμό ατόμων. Λόγω της διακοπής του ρεύματος και των επικοινωνιών στην περιοχή της Χαλκιδικής, δεν μπορούσαμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, στείλαμε 15 άτομα με τρία οχήματα, στην περιοχή από τη Σωζόπολη μέχρι τα Νέα Πλάγια” εξήγησε ο κ.Λιάμος.

“Σήμερα το πρωί ξεκίνησε το διασωστικό μας σκάφος, μετά από αίτημα του Λιμενικού να συνδράμει στις έρευνες για τον αγνοούμενο στην Ν.Ηράκλεια”, προσέθεσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που αναφερόμενος στην εικόνα που αντίκρισαν οι εκπαιδευμένοι εθελοντές της ΕΟΔ μίλησε για εικόνες σκληρές. “Οι καταστροφές είναι απίστευτα μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν σαν βομβαρδισμένο τοπίο, από αναφορές ερασιτεχνών μετεωρολόγων έχουμε δει ότι σε μετεωρολογικούς σταθμούς καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές ριπές ανέμου κατά τη διάρκεια της χθεσινής καταιγίδας”, σημείωσε ο κ.Λιάμος, που πρόσθεσε πως ο αέρας, όπως τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του, “έχει ξεθεμελιώσει πρόχειρα οικήματα”. “Στα Νέα Πλάγια και ο δρόμος ήταν βομβαρδισμένο τοπίο από τα κεραμίδια και σκεπές” υπογράμμισε.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας ως πολίτες, οι ορθές πρακτικές για το κοινωνικό σύνολο
“Σε άλλες κοινωνίες κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Πρέπει να γίνουν εκπαιδεύσεις στα σχολεία, όπως γίνεται με τους σεισμούς. Το θέμα είναι πως θα κινηθούμε και τι θα κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανάλογη ενημέρωση από την πολιτεία. Τους επίσημους φορείς. Να προειδοποιούν τον κόσμο με κάθε πρόσφορο μέσο” σχολίασε ο κ.Λιάμος, που όμως έθεσε και τους απλούς πολίτες προ των ευθυνών τους.

“Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας στον κίνδυνο. Αν εκτεθούμε, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ριπές 170 χιλιομέτρων την ώρα, δε χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης για το ποιος θα νικήσει. Είναι γνωστό ότι με τη φύση δεν τα βάζει κανένας. Αν βρεθούμε μέσα στο κύμα, ό,τι και να έχουμε μαζί μας δε σωζόμαστε. Με τη φύση δεν τα βάζει κανένας και όλα πρέπει να γίνονται προληπτικά” τόνισε, για να καταλήξει με μια παραίνεση σωφροσύνης προς το γενικό κοινό: “Να μην μπούμε στη διαδικασία να εκτεθούμε στον κίνδυνο. Και αυτό θέλει ορθή κρίση και σκέψη. Από τον καθένα μας ξεχωριστά” σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΟΔ και κατέληξε: “την κλιματική αλλαγή που κάποιοι την αμφισβητούν, κάποιοι την αποδέχονται, τη βλέπουμε ότι συμβαίνει, έχουμε φαινόμενα που δεν τα είχαμε, προσωπικά δε θυμάμαι ποτέ τέτοιον αέρα, τέτοιας σφοδρότητας βροχή”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΔ για το ιστορικό των επιχειρήσεών της στην περιοχή, «από την πρώτη στιγμή 15 διασώστες, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν χθες το βράδυ στην περιοχή της Χαλκιδικής, με σκοπό να ενισχύσουν το έργο της ΕΟΔ Χαλκιδικής και της Βάσης Ετοιμότητας Κασσανδρείας. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενημερώθηκε χθες τα μεσάνυχτα από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για επείγουσα ανάγκη συνδρομής στο ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής, το οποίο, λόγω του μεγάλου αριθμού των περιστατικών, δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Άμεσα αναχώρησε κλιμάκιο διασωστών, που επιχείρησε στην περιοχή μεταξύ Καλλικράτειας και Ν. Πλαγίων, ενώ ταυτόχρονα, δεύτερη ομάδα μετέβη στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας. Επιπλέον, στις 9.30 σήμερα το πρωί, και μετά από αίτημα του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το διασωστικό σκάφος “Όντιν”, για να συνδράμει στις έρευνες του εντοπισμού ερασιτέχνη ψαρά που αγνοείται από χθες στην περιοχή της Ν. Ηράκλειας».