Διημερίδα για τα ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης

Τη σταθερή και αδιάλειπτη τροχιά 24 αιώνων ζωής τριών πόλεων (Αθηνών,  Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και της  ιστορίας  τους,  αναδεικνύουν τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των πολυετών αρχαιολογικών εργασιών με αφορμή μια…άλλη τροχιά – αυτή των εργασιών για τη διάνοιξη τροχιών του Μετρό.

Ως τροχιά (ενός κινητού) ορίζεται σύμφωνα με τα λεξικά το σύνολο των σημείων – θέσεων από τα οποία διέρχεται κατά το χρόνο της κίνησής του, ή το σύνολο των διαδοχικών θέσεων του στο χώρο σε συνάρτηση με το χρόνο.

“Αρχαιότητες σε τροχιά” είναι ο τίτλος που επέλεξαν οι διοργανωτές (η  Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων, την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων)  για τη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Απριλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Πήλινα αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα, μυροδοχεία και πυξίδες, νεκρικές πυρές, νομίσματα και λυχνάρια, αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων οδών και βυζαντινών λεωφόρων, γυάλινα δοχεία και ενσφράγιστες λαβές αμφορέων που  αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής των Μητροπολιτικών Σιδηροδρόμων των τριών μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) παρουσιάζονται στο πλαίσιο της ημερίδας κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιασθούν 41 ανακοινώσεις με ποικίλο θεματικό ενδιαφέρον που στοχεύουν στην έναρξη της επιστημονικής παρουσίασης του πλούτου και της ποικιλίας των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο της κατασκευής των Μητροπολιτικών Σιδηροδρόμων των τριών μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

“Ο στόχος κάθε ανασκαφής είναι η τελική δημοσίευση  επιστημονική των ευρημάτων. Τότε μπορεί να αξιολογηθεί το κάθε εύρημα με σωστό τρόπο αφού αποδοθεί κατ αρχάς στην κοινότητα των ειδικών και στη συνέχεια στο κοινό. Ευελπιστούμε οτι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συναντήσεις ειδικών στην Αθήνα και τον Πειραιά” λέει η προισταμένη του βασικού διοργανωτή φορέα (της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) κ. Πολυξένη Βελένη η οποία μιλώντας σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της διημερίδας, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών στο σταθμό Αγ.Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ σε ό,τι αφορά την έναρξη των νέων ανασκαφικών εργασιών στη νότια είσοδο του σταθμού Βενιζέλου που συμπίπτει με την πλατεία Καπνεργατών – σε έκταση ενός στρέμματος –  αυτές θα ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο, με την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης πασαλοδιαφραγμάτων και αναμένεται να διαρκέσουν θα διαρκέσουν 12-18 μήνες.

“Τα μνημεία είναι ισχυρά στοιχεία του δημόσιου χώρου – τοπόσημα που θωρακίζουν την ταυτότητα μιας χώρας – και η προστασία τους αποτελεί συνταγματική υποχρέωση” υπογράμμιζε πριν ενα ακριβώς χρόνο σε ημερίδα με θέμα “Και αρχαία και μετρό” που διοργανώθηκε στον ίδιο χώρο σε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος και ανασκαφέας και η ίδια, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, υπογραμμίζοντας πως με την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε ανοιχτό μουσείο και οι συρμοί του μετρό θα πατούν πλέον σε σταθερές τροχιές που συνδέουν το παρελθόν της πόλης και της περιοχής με το μέλλον της”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διημερίδας, οι εισηγητές θα αναφερθούν στο πρώτο μέρος της (από το πρωί ως αργά το απόγευμα της Πέμπτης 11 Απριλίου) σε αρχαιολογικά ευρήματα και συμπεράσματα μελετών από τις ανασκαφές για το Μετρό του Πειραιά, το Τράμ του Πειραιά και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, ενώ από αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας έως και το βράδυ της Παρασκευής, 31 εισηγήσεις αφορούν στα ευρήματα και τα αρχαιολογικά συμπεράσματα που προέκυψαν εξ αυτών στις πολυετείς ανασκαφές για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Τα κινητά ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές στους σταθμούς του μετρό, στη διάρκεια των δεκατριών και πλέον ετών των ανασκαφικών εργασιών ξεπερνούν τις 300.000 (ενώ 50.000 από αυτά είναι αρχαία νομίσματα). Στο σύνολο τους έχουν καθαρισθεί και συντηρηθεί, ενώ φυλάσσονται και θα αποτελέσουν αντικείμενα ενδελεχούς μελέτης και δημοσιεύσεων, βελτιώνοντας τη γνώση όλων για την αδιάλειπτη πολεοδομική, ιστορική και κοινωνιολογική οργάνωση της πόλης στους 23 και πλέον αιώνες από τη γέννηση της.

ΑΠΕ/ΜΠΕ