Διήμερο γνωριμίας με την αρχαία ελληνική μουσική στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Διήμερο γνωριμίας με αρχαίες λύρες, φόρμινξ, κίθαρις, σαμβύκη και μπεντίρ -όλα αρχαία μουσικά όργανα- θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία επαφή με την αρχαία ελληνική μουσική με τίτλο «Δώρο των Θεών ΙΙΙ», που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου, με ελεύθερη είσοδο.

Οι εκδηλώσεις διεξάγονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του εργαστηρίου ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, της Οργανοποιίας Αναστάσιος, του Ομίλου Πολιτισμού Seikilo και των εκδόσεων iWrite.

Ανάμεσα στα όργανα που θα εκτίθενται είναι η Λύρα του Ερμή, Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πάνα, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμινξ, Κίθαρις του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον αλλά και η Λύρα της Μεγιδδώ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατηρήσουν, να αγγίξουν και να παίξουν με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων και αρχαίων επιτραπέζιων παιχνιδιών, ενώ θα ακούσουν αρχαίες μελωδίες.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τα αρχαία όργανα και θέλουμε να τονώσουμε το ενδιαφέρον και στην Ελλάδα» ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Θοδωρής Κουμαρτζής, υπεύθυνος επικοινωνίας του Ομίλου Πολιτισμού Seikilo και της Οργανοποιίας Αναστάσιος.

«Τα τελευταία χρόνια ανανεώνεται το ενδιαφέρον να γραφτούν τραγούδια και να συνδυαστούν τα αρχαία και τα σύγχρονα όργανα. Και το ενδιαφέρον αυτό αναγεννάται και στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Κουμαντζής.

Το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα ξεκινήσει εργαστήρι εκμάθησης αρχαίου μπεντίρ (κρουστό) και θα ακολουθήσει εργαστήρι εκμάθησης αρχαιοελληνικής λύρας, ενώ το βράδυ ο Michael Levy, ο γνωστότερος παίχτης αρχαίας λύρας, θα βρεθεί από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι εκμάθησης αρχαίας οργανοποιίας, κατασκευάζοντας αρχαία (ελληνικά και μη) μουσικά όργανα και θα γίνει παρουσίαση των αρχαιοελληνικών επιτραπέζιων παιχνιδιών πέττεια, εννεάδαι και κυκλική τριάς.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα εργαστήρια στο φουαγιέ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο [email protected]

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ