Δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες και κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν «πληροφορίες» που κυκλοφορούν σχετικά με την τύχη της πρώτης τηλεοπτικής άδειας τονίζοντας πως κανείς, έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δεν γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Άλλωστε οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, από χθες το πρωί, οπότε προσήλθαν στο χώρο, βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ χωρίς προσωπικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα ώστε να μην υπάρξουν διαρροές. Πολλοί απ’ αυτούς είναι εφοδιασμένοι με βαλίτσες και υπνόσακους  καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος και κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο το διαγωνισμό

-nikos-pappas-_hr«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι’ αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας στην κριτική για τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό και απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση με «γκεμπελικές μεθόδους» προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της την ενημέρωση, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, και η ΝΔ οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

κουμουτσακος-660x440Θυμίζουμε πως με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε αναφέρει: «Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μία χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο στρατηγικός στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών».

Τις δηλώσεις Κουμουτσάκου σχολίασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη καλώντας τη ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της σχετικά με το παρελθόν και να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται το προηγούμενο καθεστώς ανομίας, όπως το χαρακτήρισε, στο τηλεοπτικό τοπίο.

olga-gerobasiliΗ Ολγα Γεροβασίλη τόνισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM: «Ο στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένας: Αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, σημείωσε ότι η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό και ότι θα ανοίξει τον ανταγωνισμό, η κ. Γεροβασίλη σχολίασε ότι αυτό είναι ήδη αντιφατικό και ότι είναι μια διαβλητή θέση: «Δηλαδή, κάποιος – ας πούμε – έχει πληρώσει ένα ‘Χ’ ποσό. Και βάλει η ΝΔ, ας πούμε, ένα σταθερό ποσό για όλους. Θα είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσό από το ‘Χ’; Αν είναι μικρότερο θα του επιστρέψει τα χρήματα; Και από πού θα τα πάρει αυτά τα χρήματα για να τα επιστρέψει;».