Δημοσκόπηση και για τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας

Μετά τη δημοσκόπηση για τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης, μαθαίνουμε ότι έρχεται δημοσκόπηση και για τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έρευνα αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου για τους υπάρχοντες υποψήφιους περιφερειάρχες και επιχειρεί μία πρώτη εκτίμηση ψήφου. Επίσης καταγράφει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, δηλαδή την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή από τους εκλογείς. Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η κανονική προεκλογική περίοδος και δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέτωπο των υποψηφιοτήτων, η δημοσκόπηση, ιδίως το κομμάτι της εκτίμησης ψήφου, μπορεί να εκτιμηθεί ως αβάσιμη, αν όχι «στον αέρα».

Ωστόσο μία δημοσκόπηση πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον. Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρώτος και με υψηλή αναγνωρισιμότητα έρχεται ο νυν περιφερειάρχης, που κινείται πάνω από το 40%. Να θυμίσουμε πως το 2014 ο Απ. Τζιτζικώστας την πρώτη Κυριακή είχε καταγράψει ποσοστό 32,8% με δεύτερο τον Γ. Ιωαννίδη, επίσης νεοδημοκράτη, που είχε συγκεντρώσει 18,5%. Και οι δύο σήμερα ανήκουν στη διοικούσα επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Στη δεύτερη θέση καταγράφεται ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου που συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό, λίγο πάνω από το 10%, και προς το παρόν, είναι αυτός που βλέπει δεύτερο γύρο. Στην τρίτη θέση, γύρω στο 6%, καταγράφεται η παράταξη που είχε υποστηριχθεί από τη νεοναζιστική ΧΑ, ενώ λίγο πιο πίσω στο 5% κινείται ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Η πρώην βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια της ΛΑΕ, καταγράφεται λίγο πάνω από το 3%, ενώ ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης κοντά στο 2,5%.

Τελευταία στιγμή, ενσωματώθηκε στην έρευνα και το όνομα του Χρήστου Γιαννούλη, αλλά το εύρημα κρίνεται ως ανύπαρκτο, διότι όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, δεν είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3.

Εκτιμάται πως μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Χ. Γιαννούλη το υπάρχον σκηνικό θα αλλάξει, ενώ εκτιμάται πως η αναμέτρηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο…

Φ.Δ.