Διπλωματική «μάχη» ΗΠΑ – Ρωσίας μετά τη σύλληψη του 38χρονου «μεγιστάνα» των bitcoins στη Χαλκιδική

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον Alexander Vinnik, o οποίος στα τέλη Ιουλίου συνελήφθη στην περιοχή της Χαλκιδικής, έπειτα από πολύμηνη έρευνα του FBI και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται ότι είναι ένας από τους διαχειριστές της πλατφόρμας   ανταλλαγών ψηφιακών νομισμάτων bitcoin BTC-e, μέσω της οποίας σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές  «ξεπλύθηκαν» πάνω από 4 δις δολάρια από το 2011 μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του.

Την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση των ελληνικών αρχών στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για τον Alexander Vinnik φαίνεται ότι στο «παιχνίδι» μπήκε και… επίσημα πλέον η Ρωσία. Οι ρωσικές αρχές ξαφνικά στις 10 Αυγούστου 2017  εξέδωσαν  διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 38χρονου και υπέβαλαν με τη σειρά τους αίτημα έκδοσης του προς τις ελληνικές αρχές.

Απάτη… ήσσονος σημασίας

Οι ρωσικές αρχές σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές κατηγορούν τον Alexander Vinnik για μία υπόθεση απάτης ύψους 667.250 ρουβλίων (περίπου 10.000 ευρώ) η οποία φέρεται να αφορά σε εμπορική συναλλαγή προϊόντων που κατηγορείται ότι μεσολάβησε ο 38χρονος Ρώσος. Πρόκειται για μία νομική κίνηση των ρωσικών αρχών, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, στοχεύει να «φρενάρει» την έκδοση του Alexander Vinnik στις ΗΠΑ.

Συμφωνεί να εκδοθεί στη… Ρωσία

Σήμερα ο Alexander Vinnik οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να του κοινοποιηθεί επισήμως το αίτημα που υποβλήθηκε από τη Ρωσία καθώς και για να λάβει γνώση των κατηγοριών που του αποδίδονται για την υπόθεση της απάτης. Σύμφωνα με τη συνήγορό του που τον συνόδευε σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο 38χρονος Ρώσος ανέφερε στις εισαγγελικές αρχές ότι συμφωνεί να εκδοθεί στη Ρωσία αλλά αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι ρωσικές αρχές.

O Alexander Vinnik κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο 2017.

Παραμένει στις φυλακές

Ο 38χρονος Ρώσος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του στις 25 Ιουλίου 2017 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να εξεταστεί σε δημόσιο ακροατήριο, το αίτημα έκδοσης που έχει υποβληθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Με την ίδια διαδικασία θα εξεταστεί στη συνέχεια και το αίτημα των ρωσικών αρχών και μετά την γνωμοδότηση των δικαστικών αρχών την τελική απόφαση θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τι έχει κατασχεθεί

Τα «μυστικά» της υπόθεσης βρίσκονται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που είχε στην κατοχή του ο 38χρονος Ρώσος όταν συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός υπολογιστής και ένα τάμπλετ, ένα USB χωρητικότητας 256 GB και ένας δρομολογητής (router). Επίσης στην κατοχή του Alexander Vinnik βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις τραπεζικές κάρτες μεταξύ των οποίων και μία που εκδόθηκε στη Λετονία και μία στη Βουλγαρία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αρχές παρουσιάζει και μία φορητή συσκευή παραγωγής κωδικών (Vasco Digipass 270) που είχε στην κατοχή του και φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 38χρονος. Ολα τα στοιχεία ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία να αποσταλούν στις αμερικανικές αρχές ενώ η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα του Ρώσου ο οποίος ζητούσε να πάρει αντίγραφα των πειστηρίων.

Το κατηγορητήριο από τις ΗΠΑ

Ο 38χρονος Alexender Vinnik  χαρακτηρίζεται από τις αρχές των ΗΠΑ ως ένα από τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγών ψηφιακών νομισμάτων  BTC-e, η οποία μετά τη σύλληψη του 38χρονου είναι πεσμένη καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoins πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο 38χρονος Ρώσος κατέληξε μεγάλο μέρος των «κλοπιμαίων» που αφαιρέθηκαν από την Mt. Gox, η οποία ως το 2014 διαχειριζόταν το 70% του όγκου των συναλλαγών bitocoin παγκοσμίως αλλά μετά την επίθεση που δέχτηκε κήρυξε πτώχευση.Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «τα παράνομα έσοδα προέρχονται από αρκετές περιπτώσεις ηλεκτρονικής πειρατείας υψηλού επιπέδου, συστημάτων καταβολής λύτρων, οργανισμών διακίνησης ναρκωτικών και φορολογικών συστημάτων».

Αρνείται τις κατηγορίες

Σε πρόσφατη δήλωσή του στη ρωσική ιστοσελίδα rt.com o 38χρονος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται από τις ΗΠΑ. Φέρεται να δηλώνει ότι «ανακάλυψε τις κατηγορίες ένα μήνα μετά τη σύλληψή του» ενώ αναφέρει ότι εργάστηκε για την πλατφόρμα BTC-e ασκώντας νόμιμα τα καθήκοντα που είχε αναλάβει. Στο ίδιο δημοσίευμα η σύζυγός του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ τον «για τις γνώσεις και τις ικανότητες του» και χαρακτηρίζει περίεργο «ένας Ρώσος πολίτης να δικαστεί στην Αμερική για κάποιο λόγο». Οπως λέει η ίδια οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να τον έχουν ζητήσει από τη Ρωσία και όχι από την Ελλάδα».