ΔΝΤ: Συμφωνία για αύξηση του πακέτου βοήθειας στην Αργεντινή

Την αύξηση του πακέτου βοήθειας προς την Αργεντινή κατά 7 δισ. δολάρια στα 57 δισ. δολάρια, αποφάσισαν Μπουένος Άιρες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με βάση την τελική συμφωνία των δύο πλευρών, το Ταμείο θα εκταμιεύσει το ποσό των 19 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2019.

Ως αντάλλαγμα, η Αργεντινή δέχθηκε την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο, στο οποίο θα παρεμβαίνει μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις». Παράλληλα, η κυβέρνηση Μάκρι δέχθηκε την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα προστατεύσει τους πιο αδύναμους» επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2018, το πέσο έχει απωλέσει πάνω από το 50% της αξίας του, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 38 ανά δολάριο.

Στο μεταξύ, το απαιτητικό πρόγραμμα του Ταμείου θα υλοποιηθεί από τη νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, μετά την παραίτηση του Λουίς Καπούτο.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 60%, το υψηλότερο επίπεδο σ’ όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο συρρικνώθηκαν κατά 14 δισ. δολάρια.

Η κατάσταση στη χώρα της λατινικής Αμερικής ανασύρει μνήμες από τη χρεοκοπία του 2001, με τον πρόεδρο Μάκρι πάντως, να «ξορκίζει» το ενδεχόμενο μίας νέας στάσης πληρωμών.