Δραγασάκης: Τα στοιχεία για την ανάπτυξη εκθέτουν τον κ. Μητσοτάκη

Τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη και καταρρίπτουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τους προεκλογικούς μύθους της Ν.Δ.».

Ο τέως υπουργός Οικονομίας σημειώνει πως «αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 -ρυθμό μεγέθυνσης 2,8%- το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τρίμηνο που παρέδωσε την κυβέρνηση», και προσθέτει πως ακόμη πιο σημαντικά και από τον ρυθμό της μεγέθυνσης «είναι η βιωσιμότητα, η διατηρησιμότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ανάπτυξης». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πεδίο αυτό «η κυβέρνηση της Ν.Δ. γκρεμίζει ό,τι έχτιζε η προηγούμενη. Και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν».

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταρρίπτουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τους προεκλογικούς μύθους της Ν.Δ.:

* Προεκλογικός μύθος #1: «Η οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ ‘σερνόταν’».

* Πραγματικότητα #1: Το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο κατά 1,4% και 2,8% αντίστοιχα, δηλαδή πάνω από 2% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

* Προεκλογικός μύθος #2: «Η 13η σύνταξη ήταν μια αχρείαστη προεκλογική ‘παροχή’ του ΣΥΡΙΖΑ».

* Πραγματικότητα #2: Με τη 13η σύνταξη 800 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) ενίσχυσαν το εισόδημα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

* Προεκλογικός μύθος #3: «Τα κοινωνικά επιδόματα είναι αντιαναπτυξιακά».

* Πραγματικότητα #3: Καταλύτης της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο ήταν η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά και από τα 800 εκατομμύρια που στην πλειονότητά τους γύρισαν πίσω στην οικονομία. Όπως και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, έτσι και με τη 13η σύνταξη αποδεικνύεται ότι οι άμεσες και μόνιμες παρεμβάσεις τόνωσης του εισοδήματος, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.