Δράμα, η πόλη του κρασιού και των νερών

Πόλη ζωντανή και φιλόξενη, η Δράμα χαρακτηρίζεται από την παρουσία του υγρού στοιχείου, με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας να την ομορφαίνουν αποτελώντας την πιο διάσημη και αναγνωρίσιμη εικόνα της, ενώ παράλληλα διεκδικεί πρώτο ρόλο στο χάρτη με τους δρόμους του κρασιού, καθώς εκεί λατρευόταν κατά την αρχαιότητα ο θεός Διόνυσος και το ιδανικό για αμπελώνες έδαφός της εξηγεί γιατί βρίσκονται εκεί μερικά πολύ γνωστά οινοποιεία.

Απέχει 145 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται στη σκιά του Φαλακρού όρους. Οσον αφορά το όνομά της, όπως συνήθως συμβαίνει με την ετυμολογία, το προφανές είναι λάθος. Δεν προέρχεται από το δράμα, αλλά από τη λέξη Υδραμα, που εξηγεί και την παρουσία άφθονων νερών στην περιοχή.

Στην πόλη θα δείτε, εκτός από τα διάσπαρτα εντυπωσιακά κτίρια, το Πάρκο των Αγαλμάτων, το Δημοτικό Κήπο, τον παλιό μουσουλμανικό μύλο των Ζώνκε. Η ιστορία της είναι πολυτάραχη – και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για μια πόλη της Μακεδονίας. Το ανακάτεμα της Δύσης με την Ανατολή, τα καπνομάγαζα και ο πλούτος που έφερναν μαζί, το μουσουλμανικό στοιχείο, είναι όλα παρόντα στη Δράμα με τα πολλά γραφικά στενά δρομάκια.

 Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας

 Είναι το πιο γνωστό σημείο της Δράμας, ένα πάρκο που, προικισμένο με τη χάρη των νερών, προσφέρει εικόνες αξέχαστες σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά σίγουρα θα λατρέψουν τις βόλτες στη λιμνούλα που σχηματίζεται, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πάπιες, χήνες και κύκνους, ενώ οι μεγάλοι μπορούν να χαλαρώσουν είτε περπατώντας είτε πίνοντας τον καφέ τους. Στο αγαπημένο σημείο συνάντησης των Δραμινών θα βρείτε και αξιόλογα εστιατόρια στα οποία μπορείτε να απολαύσετε πιάτα της πολίτικης κουζίνας, και όχι μόνο, και μάλιστα σε λογικές τιμές. Η εικόνα του πάρκου, πάντως, έχει βελτιωθεί σε σχέση με παλιότερα, καθώς η κάποτε εγκαταλειμμένη καπναποθήκη Σπήρερ έχει μετατραπεί σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, διατηρώντας φυσικά την αρχιετεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου.

Κοντινές διαδρομές

Η επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγγίτη ή Μααρά, στο οποίο κυλά ένα υπόγειο ποτάμι, με τον πολύ ωραία διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, αλλά και η περιήγηση στα κοντινά χωριά θα συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα σας στη Δράμα, ενώ υπάρχουν δύο οινοποιεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε.