Δύο ντοκιμαντέρ της ΓΓΕΕ στο 20ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δυο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα προβληθούν στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ «Μνήμη και μαρτυρίες: Η μακρά νύχτα της δικτατορίας», παραγωγής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Ιωάννης Ξηρουχάκης, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 15.00 στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα».

Η ταινία παρουσιάζει την περίοδο 1967-1974 μέσα από επισημάνσεις ιστορικών, μνήμες από αυτόπτες μάρτυρες και αρχειακό υλικό, ανασυνθέτοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στον αυταρχισμό της χούντας και τις αντιστασιακές ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μία καταγραφή για την περίοδος 1967-1974 μέσα από επισημάνσεις ιστορικών, μνήμες από αυτόπτες μάρτυρες και αρχειακό υλικό, με σκοπό την ανασύνθεση της σύγκρουσης. Στον αυταρχισμό της χούντας, οι αντιστασιακές ομάδες στη χώρα και στο εξωτερικό αντέταξαν σημαντική δράση με κορύφωση την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην προπαγάνδα του καθεστώτος αντιπαράθεσαν ένα εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης.

Το ντοκιμαντέρ «Πόντος: ‘Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος’» του Γιώργου Δεμίρ παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη, 7 Μαρτίου, στις 17.30 στην αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης». Η ταινία δημιουργήθηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η δεύτερη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Μαρτίου στις 20.00 στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά.

Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ Πόντος στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Υπό την καθοδήγηση δύο ακαδημαικών από την Τουρκία και την Ελλάδα ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου διασταυρώνονται επιστημονικές μελέτες με προσωπικές μαρτυρίες και το αντικειμενικό βλέμμα με τεκμήρια από επίσημα αρχεία. Καίρια ερωτήματα γύρω από τα γεγονότα στον Πόντο θα οδήγησουν έναν νεαρό από την Σμύρνη προς την αναζήτηση του παρελθόντος του και τη συνειδητοποίηση μια νέας ταυτότητας.