Δύο συλλήψεις για την επίθεση στο κέντρο της Στοκχόλμης

Δύο άνδρες έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές της Σουηδίας για την επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Οπως μεταδίδουν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης υπό κράτηση βρίσκεται ένας άνδρας ύποπτος για “ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα”. Πρόκειται για έναν 39χρονο Ουζμπέκο, υποστηρικτή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet. Από τις αρχές δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται ή όχι για τον οδηγό του φορτηγού. Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή “σχέση” μεταξύ των δύο ανδρών.

“Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης”, είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία.  Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. “Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί”, είπε στο AFP.