Ε. Αχτσιόγλου: Απόλυτη ετοιμότητα σε ζητήματα εθνικής άμυνας

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους παρέμβαση στην ελληνική ΑΟΖ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

«Στα ζητήματα εθνικής άμυνας, να ξέρει ο κόσμος, ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα», είπε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία πάντως χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να επιχειρήσει παρέμβαση η Τουρκία, αντίστοιχη με εκείνη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι θα βγει στη Μεσόγειο και δεύτερο ερευνητικό πλοίο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε τι θα πράξει η Ελλάδα αν αυτό το πλοίο προχωρήσει σε έρευνα στην ελληνική ΑΟΖ.

«Από την πλευρά μας, δεν θα επιτρέψουμε καμία τέτοιου είδους παρέμβαση. Δεν θα υπάρξει όμως και καμία τέτοια επέμβαση. Στα ζητήματα εθνικής άμυνας, να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Αλλά θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο τέτοιο ενδεχόμενο. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε τις συντονισμένες αντιδράσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε βάρος της Τουρκίας, με την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια, μια πολιτική η οποία έδωσε στη χώρα «ερείσματα και αναβαθμισμένη παρουσία». Παράλληλε εκτίμησε ότι η Τουρκία θα βγει τελικά ζημιωμένη από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες κατέφυγε με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

«Έχουμε πρόδηλη τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή συντονισμένη αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «σε όλα αυτά τα ευρωπαϊκά όργανα αναμένονται συμπεράσματα, ανακοινώσεις καταδικαστικές στη στάση της Τουρκίας».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένο και βήμα, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο στο παρελθόν. Το γεγονός ότι έχουμε μια τόσο συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει και με το ότι η χώρα, μέσω της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει ερείσματα στο διεθνές στερέωμα. Να έχει μια αναβαθμισμένη παρουσία και σε επίπεδο ΕΕ και συνολικά. Είναι ακριβώς χάρη στην αναβαθμισμένη αυτή παρουσία που μπορούμε να έχουμε μια τόσο συντονισμένη αντίδραση. Στο παρελθόν δεν βλέπαμε τόσο γρήγορα αποφάσεις και τόσο καταδικαστικές εις βάρος της Τουρκίας, ιδίως από την πλευρά της ΕΕ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η καταδίκη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτή η τακτική που ακολουθεί, αυτή η επιθετική τακτική -που μαρτυρά όμως φοβικότητα- θα την απομονώσει στο διεθνές στερέωμα».

Το debate

Αναφορικά με την πρόταση να υπάρξει ένα δεύτερο debate, μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «υπάρχει ένα σαφές δίλημμα για την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών, τα προγράμματα είναι διαμορφωμένα και είναι ξεκάθαρο ποιες πολιτικές δυνάμεις ανταγωνίζονται με βάση τα σχέδια και τα προγράμματά τους, και άρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει μια τέτοια προγραμματική αντιπαράθεση, μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, όπως έγινε και το 2015 με την τηλεοπτική αντιπαράθεση των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τσίπρα».

«Τα ερωτήματα που βαραίνουν τη ΝΔ αναφορικά με την άρνησή της, είναι για ποιον λόγο φοβάται, τι ακριβώς φοβάται, τι κρύβει από το πρόγραμμά της που δεν θα ήθελε να αναδειχθεί από μια τέτοια αντιπαράθεση και τελικά τι το αρνητικό βρίσκει σε μια προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίλημμα για την επόμενη ημέρα είναι ξεκάθαρο, ανάμεσα σε έναν χώρο που έχει συσπειρώσει γύρω του τις προοδευτικές δυνάμεις και σε έναν χώρο που έχει συσπειρώσει τις περισσότερο συντηρητικές δυνάμεις, με δύο σαφώς ανταγωνιστικά σχέδια, για την επόμενη ημέρα και θα βοηθούσε να τεθούν σε μια τέτοια αντιπαράθεση, για να βγάλουν οι πολίτες πιο σαφή συμπεράσματα», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ