Ευθύνες αστυνομικών για τα επεισόδια στον τελικό του μπάσκετ αναζητά ο εισαγγελέας

Πιθανές ευθύνες των αστυνομικών που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των οπαδών που βρέθηκαν στο «Αλεξάνδρειο» για να παρακολουθήσουν τον τελικό του μπάσκετ μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟ αναζητά ο προϊσταμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διέταξε να διενεργηθεί «διπλή» προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια καθώς στην παραγγελία του αναζητά ποινικές ευθύνες, τόσο από οπαδούς των δύο ομάδων που «πρωταγωνίστησαν» στα έκτροπα, όσο κι από αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των οπαδών, κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου.

Στο επίκεντρο της πρώτης έρευνας βρίσκονται οι «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων οι οποίοι ζητείται να εντοπιστούν με τη χρήση φωτογραφιών και βίντεο ώστε να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Αντικείμενο της δεύτερης έρευνας η οποία ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας θα αποτελέσουν πιθανές ευθύνες των οργάνων της ΕΛΑΣ, σχετικά με τον έλεγχο των ατόμων που «πέρασαν» στις αθλητικές εγκαταστάσεις φωτοβολίδες και συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων. Επίσης, θα διερευνηθεί εάν συνελήφθησαν όλα τα άτομα που έκαναν χρήση τέτοιων αντικειμένων και στην αντίθετη περίπτωση, θα αναζητηθούν οι ευθύνες για την μη σύλληψή τους. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ζητείται να καταγραφούν αναλυτικά όλα τα κρούσματα βίας που έλαβαν χώρα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως επίσης να γίνει αναφορά στις ενέργειες στις οποίες προέβη η ΕΛΑΣ για τη σύλληψη των εμπλεκομένων, αλλά κι αν υπήρξε παράλειψη από την πλευρά της Αστυνομίας στη λήψη και εφαρμογή προληπτικών μέτρων βίας και στη σύλληψη προσώπων. Εάν πράγματι διαπιστωθούν παραλείψεις, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, να εντοπιστούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι.

Υπενθυμίζεται, ότι από την ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα στο πλαίσιο του τελικού. Τέσσερις συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ οι υπόλοιποι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, από τους οποίους οι δύο για βεγγαλικά και φωτοβολίδες κι ο τελευταίος για περιστατικό που συνέβη μέσα σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς.