Έφυγε ο Δάσκαλος μας

Μυθική προσωπικότητα ο Νικόλαος Μουτσόπουλος. Αναγεννησιακός homo universalis. Ερωτευμένος με την αρχιτεκτονική παράδοση διέθετε το χάρισμα να σου μεταλαμπαδεύει αυτόν τον έρωτα, να σου ανοίγει διάπλατα τις μυστικές πύλες που οδηγούν στην αποκάλυψη της σοφίας και της αξίας της πολιτισμικής παράδοσης, ιδίως της μεταβυζαντινής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Αυτοχαρακτηρίζονταν άλλωστε «Μακεδών εξ Αρκαδίας».

Του Νίκου Δόικου

Ένθερμος φίλος των Ιστορικών Κέντρων της Μακεδονίας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη τους και κυρίως μας κάλεσε πλάι του να συνοδοιπορήσουμε στα καλντερίμια τους και να τα λατρέψουμε κι εμείς μαζί του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 , με καταγωγή από τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας. Σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου εισήχθη πρώτος. Καθηγητές του υπήρξαν οι «θρυλικοί» Δημήτρης Πικιώνης, Νίκος Εγγονόπουλος και ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας.

Καθηγητής έγινε στα 31 του χρόνια διδάσκοντας στην τότε νεοσύστατη  Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ το 1963 και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας στη Σορβόννη και στο Institut d’ Art et d’ Archéologie.

Τιμήθηκε ως “Μέγας Άρχων Δεπουτάτος, “τῆς καθ᾽ἡμᾶς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας”, του Οικουμενικού Πατριαρχείου (19.3.1967).

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1980), της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως (Ιταλίας) (1981), Ξένος Εταίρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας (1985). Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kliment Ohrinski της Σόφιας (Βουλγαρία) (1990), του Πανεπιστημίου Paisii Hilandarski του Plovdiv (Φιλιππουπόλεως) (2010), του Πανεπιστημίου Άγ. Κύριλλος και Μεθόδιος του Veliko Târnovo (Βουλγαρία) (2015) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2015).

Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ ενώ του είχε απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του ιδρυτή της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Marin Drinov (1985) και τo αργυρό μετάλλιο της Αssociation Espaniola de les Castillos.

Έχασε ο ιστορικός χώρος της όλης Μακεδονίας τον ζηλωτή προστάτη της, έναν αληθινό ευπατρίδη που ράντισε με τον αναζωογονητικό του ιδρώτα τα βουνά και τις φρυκτωρίες του, τα ερημοκκλήσια και τις λαμπρές βασιλικές του. Έχασα κι εγώ τον Μεγάλο Δάσκαλο και ακριβό μου φίλο.

Να είναι ελαφρύ το χώμα της Μακεδονικής γης που   δέχτηκε στην αγκαλιά της αυτόν τον μεγάλο «Μακεδόνα εξ Αρκαδίας».

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...