«Εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα περίπου 2.000 πρόσφυγες που ζητούν επανένωση με την οικογένειά τους

Στη δικαιοσύνη άρχισαν να παραπέμπονται οι υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης προσφύγων που εδώ και πολλούς μήνες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας (τον Οκτώβριο έφυγε το τελευταίο άτομο), παρ’ ότι έχουν γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες όπου και διαμένει η υπόλοιπη οικογένεια τους. Το θέμα αφορά κυρίως μητέρες και μικρά παιδιά –υπολογίζεται ότι είναι 2.000 οι σχετικές περιπτώσεις- και το έχει αναδείξει πολλές φορές ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Αρωγοί στην παραπάνω προσπάθεια είναι οι Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης μαζί με οργανώσεις από το εξωτερικό αλλά και εκατοντάδες πολίτες.

Ήδη έχει σταλεί από το δικηγορικό γραφείο του Θ. Τσιάτσιου το πρώτο υπόμνημα στην ελληνική αστυνομία οικογένειας που διαμένει στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενείται εδώ και δέκα μήνες στο σπίτι του κ. Τσιάκαλου. Πρόκειται για την οικογένεια της δίχρονης Μαριάμ, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα με τη μαμά της και την αδερφή της, ενώ ο μπαμπάς της με τα δύο αδέρφια της βρίσκονται στη Γερμανία. Η οικογένεια ζητά επανένωση, ωστόσο, τα γραφειοκρατικά κολλήματα εμπόδισαν μια τέτοια εξέλιξη (δείτε εδώ αναλυτικά την περίπτωση).

Όπως αναφέρει στη DailyThess ο κ. Τσιάκαλος πρόκειται για κατάφωρη καταστρατήγηση των, λίγων, θετικών (για τους/τις πρόσφυγες) προβλέψεων της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙΙ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δηλώνει, μάλιστα, ότι είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι να προχωρήσουν έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν και η Ελλάδα θα καταδικαστεί.

Σημειώνεται ότι η υποβάλλουσα το υπόμνημα στην ΕΛΑΣ, αφού επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της, ζητά με αυτό τα παρακάτω:

1. Να υλοποιηθεί άμεσα η από 2.1.2017 απόφαση αναδοχής της ίδιας και των θυγατέρων της (ον.) HAMIDA (επ.) ALMAHMOUD (Χαμίντα Αλμαχμούντ) και (ον.) MARIAM (επ.) ALMAHMOUD (Μαριάμ Αλμαχμούντ) από την Γερμανία προκειμένου να επανενωθούν με τον σύζυγό της και τα έτερα δύο ανήλικα τέκνα της, τα οποία είναι αναγνωρισμένοι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας

2. Να εξετασθούν οι αιτήσεις της ίδιας και των ανηλίκων θυγατέρων της για χορήγηση διεθνούς προστασίας από το αναγνωρισμένο ως υπεύθυνο κατ’ εφαρμογή του άρ. 9 του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ κράτος- μέλος, ήτοι από την Γερμανία.

3. Να χορηγηθούν στην ίδια και στα προαναφερθέντα τέκνα της άπαντα τα αναγκαία για την υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης βεβαιωτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα (lese passé) και να τους δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης της εν λόγω απόφασης με εναλλακτικά των προτεινόμενων μέτρα (αναχώρηση των εν θέματι αλλοδαπών από την Θεσσαλονίκη με δικά τους έξοδα).

Αντίγραφο του υπομνήματος έχει σταλεί από τους δικηγόρους στο Συνήγορο του Πολίτη, στην Ύπατη Αρμοστεία και στο Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ενώ ο κ. Τσιάκαλος το κοινοποίησε σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

*Οι φωτογραφίες της Μαριάμ με την οικογένεια της από το facebook του κ. Τσιάκαλου