Εγκρίθηκαν οι Κώδικες από την επιτροπή της Βουλής

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή με τους κώδικες (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) να εγκρίνονται κατά πλειοψηφία. Από τη διαδικασία είχαν αποχωρήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το Ποτάμι που τηρεί θετική στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου.

Στο κλείσιμο της συζήτησης τον λόγο πήρε εκ νέου ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνοντας έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να σκεφτούν εκ νέου τη στάση τους και να προσέλθουν στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.

Ο Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε ότι οι Κώδικες είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής, δηλαδή, του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επεξεργάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα.

«Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της σημερινής διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς Κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Έκανε, ακόμη, λόγο για «ένα ακόμη προσβλητικό παιχνίδι», αναφορικά με την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την «απόλυτα συνταγματική διαδικασία» που ακολουθήθηκε.

«Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα προσβλητικά πολιτικά παιχνίδια είναι η ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε μια Ένωση Εισαγγελέων να υποδεικνύει προς τη νομοθετική εξουσία τι να πράξει. Γιατί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εκφράζονται μόνο κάποιοι προβληματισμοί. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια», είπε ο κ. Καλογήρου, εκφράζοντας την απορία του πώς μια τέτοια ανακοίνωση έρχεται την τελευταία στιγμή και ενώ έχει προηγηθεί όχι μόνο η διαβούλευση, αλλά οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έχουν λάβει υπόψη τους τις παρατηρήσεις και της Ένωσης.

«Έχουμε ένα δικαστικό σώμα που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, χωρίς τα μέσα, χωρίς αρκετό προσωπικό και εφόδια, για να αντιμετωπίσει το ποινικό φαινόμενο. Και έρχεται σήμερα η Ένωση να πει τι; Ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να παραγράψει υποθέσεις;», είπε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι εξαιρετικά. Είχα και έχω καλή σχέση με όλες τις Δικαστικές Ενώσεις. Προσπάθησα όλους αυτούς τους μήνες και καταφέραμε να έχουμε ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο και ανοιχτά αφτιά, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε προβλήματα, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ειλικρινά λυπάμαι με αυτή τη δημόσια τοποθέτηση της Ένωσης».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που εργάστηκαν ουσιαστικά και μελέτησαν αυτό το βαρύ νομοθέτημα δεν είχαν κομματική ταυτότητα, παρά μόνο ταυτότητα επιστημονική και δεν έλαβαν καμία απολύτως καθοδήγηση ή σύσταση ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών και την ουσία των αλλαγών, από την κυβέρνηση και γι΄αυτό οι αλλαγές δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος, χαρακτήρισε πως η φυσιογνωμία των Κωδίκων είναι συνέχεια του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί στο παρελθόν και, άρα, το σχέδιο των Κωδίκων που κατατέθηκαν τώρα στη Βουλή είναι ένα καθαρά επιστημονικό έργο, είναι προϊόν συνεργασίας και συναίνεσης.

«Αυτή τη στιγμή επιτελούμε ένα ιστορικό έργο ουσίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι η 4η φορά που θα ψηφιστεί Ποινικός Κώδικας, η πρώτη έγινε το 1824, η επόμενη έγινε το 1935, ακολούθησε ο Ποινικός Κώδικας το 1950.

Ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, είπε ότι η κύρια μεταβολή επέρχεται στο πεδίο των ποινών. «Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας είναι ότι έχουμε πολύ βαριές απειλούμενες ποινές και ένα πολύ ελαστικό και εύκαμπτο σύστημα απολύσεων υπό όρους. Αυτό το σύστημα έπρεπε να εξισορροπηθεί», είπε και πρόσθεσε: «Οι απειλούμενες ποινές να είναι πιο λογικές, ώστε να τηρούμε την αρχή της αναλογικότητας και το σύστημα απολύσεως να παγιοποιηθεί. Αυτό είναι κύρια εισφορά αυτού του νομοθετήματος. Ο εξορθολογισμός στο πεδίο των ποινών». Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μέχρι τώρα, είχε το αυστηρότερο σύστημα ποινών στην Ευρώπη και μάλιστα «σε ορισμένες περιπτώσεις, και πέρα από ό,τι ο Πολιτισμός της Ευρώπης δέχεται».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, δήλωσε «στη χώρα μας έχουμε σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης, κάτι που διασαλεύει το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Αδιαμφισβήτητα, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, που διαμορφώνουν την εγκληματικότητα και τα μέσα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 70 χρόνια, έτσι ώστε να καθίσταται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός, καθώς και η εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές, τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα πρέπει να αποσκοπεί στην πρόληψη και περιστολή της εγκληματικότητας, ενώ, ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και η αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς, όμως, να δίνεται η εικόνα της ατιμωρησίας των εγκληματιών».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι με τα δύο προτεινόμενα σχέδια νόμου, που αναμορφώνουν τους δύο Κώδικες του ποινικού δικαίου, φαίνεται να εκπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι σκοποί.

Απούσα η Ν.Δ., αποχώρησαν ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ
Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Efsyn