Εγκρίθηκαν οι πρώτες άδειες για φαρμακευτική κάνναβη

Εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες άδειες βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.

Οι δυο εταιρείες που έλαβαν άδεια εγκατάστασης Μονάδας εδρεύουν στη Λάρισα σε έκταση 11 στρεμμάτων η μία και σε 46 στρέμματα στην Κόρινθο η άλλη με εκτιμώμενη επένδυση 22 εκατομμυρίων συνολικά και εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων πενήντα ενός στη πρώτη και εξήντα έξι στη δεύτερη.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής εξετάζονται ακόμη 12 κατατεθειμένοι φάκελοι οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί και που αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ οι οποίες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας
Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια και η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται αυστηρά σε ετήσια βάση διασφαλίζοντας τον απόλυτο έλεγχο και την ασφάλεια των σκευασμάτων υπογράμμισε ο κ. Πιτσιόρλας, τονίζοντας ότι «το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας».

Επίσης ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι περίπου σε ενάμιση χρόνο θα έχουν παραχθεί τα πρώτα προϊόντα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε τη σοβαρή προετοιμασία και τον υπουργικό συντονισμό που προηγήθηκε προκειμένου να διαμορφωθεί, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων, για τη διασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών σε θεραπευτικά σκευάσματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και την εκμετάλλευση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας για προοπτική παραγωγικών επενδύσεων.

«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα που αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μιας αναδυόμενης αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι “Κασσάνδρες”, που έκαναν λόγο για ανελαστικό και απαγορευτικό για επενδύσεις πλαίσιο, δεν επιβεβαιώθηκαν».

Αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι υπάρχει τεχνογνωσία από επιστήμονες του ΕΟΦ που διασφαλίζουν τα θέματα που αφορούν στο κλινικό κομμάτι καταγράφοντας τις ενδείξεις και αντενδείξεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ αναμένεται απόφαση καθορισμού των ειδικοτήτων των γιατρών που θα συνταγογραφούν. Η χορήγηση θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα τηρούνται Μητρώα Ασθενών και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που αυτή τη στιγμή έφθασαν τα 54, καθώς και μηχανισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης που για πρώτη φορά γίνονται με σκοπό να διασφαλίζουν την ασφαλή και ελεγχόμενη χορήγηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Επίσης ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η πολιτεία οφείλει, λόγω της αναδυόμενης αγοράς που υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, να προχωρήσει σύντομα στην διοικητική αναδιοργάνωση του κρατικού μονοπωλίου. Τέλος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης υπογράμμισε με αφορμή τις πρώτες δυο άδειες εγκατάστασης Μονάδων τη φαρμακευτική κάνναβη αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον φιλική προς τις επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να φέρουν πολλές θέσεις εργασίας.
Επίσης ο κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει αλλαγή πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη έτσι ώστε να αποκτήσουν ιδιαίτερη αξία και να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.

kokkino.gr