Εγκρίθηκε νέα συνδυαστική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Έπειτα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία νέα συνδυαστική θεραπεία για την αντιμετώπιση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή (MDD) προσβάλλει περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Ο κύριος στόχος της θεραπείας σε αυτούς τους ασθενείς είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και τελικά η επίτευξη ύφεσης, με λίγα, ή καθόλου, υπολειμματικά συμπτώματα κατάθλιψης. Παρόλα αυτά, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με MDD δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Siegfried Kasper και πρόεδρο του Διεθνούς Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (CINP), πρώην επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD) είναι μία εξουθενωτική ασθένεια που μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στους ασθενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η νέα θεραπεία αποτελείται από το ρινικό εκνέφωμα Εσκεταμίνης, σε συνδυασμό με έναν εκλεκτικό αναστολέα της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) ή αναστολέα της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης (SNRI), και απευθύνεται σε ενήλικες με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή ανθεκτική στη θεραπεία (TRD).

Το σκεύασμα της Janssen του ομίλου Johnson & Johnson έδειξε ευνοϊκό προφίλ οφέλους-κινδύνου σε 5 κλινικές μελέτες και πολύ καλή αποτελεσματικότητα χωρίς νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σε μία περίοδο διάρκειας έως 1 έτος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ζάλη, ναυτία, διάσχιση, κεφαλαλγία, υπνηλία, ίλιγγος, δυσγευσία, υπαισθησία και έμετος. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, παροδικές (τυπικά υποχωρούσαν εντός 2 ωρών) και εκδηλώνονταν την ημέρα της χορήγησης.

«Έχω δει ασθενείς που πάσχουν από MDD για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν δοκιμάσει πολλαπλές διαφορετικές θεραπείες, οι οποίες συχνά χρειάζονται τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να δράσουν. Η ταχεία δράση του ρινικού εκνεφώματος εσκεταμίνης και τα υψηλά ποσοστά ύφεσης που παρατηρήθηκαν στις βασικές  μελέτες το καθιστούν μία ευπρόσδεκτη θεραπευτική επιλογή για τα άτομα που το χρειάζονται περισσότερο» επεσήμανε ο καθηγητής Siegfried Kasper αναφερόμενος στη νέα θεραπεία.

Η έγκριση της EΕ ισχύει στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν).

naftemporiki.gr