Ειδικό σύμβουλο για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα διόρισε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε την Τρίτη τον ισπανικής και ουρουγουανικής καταγωγής πρώην τραπεζίτη και διπλωμάτη Ενρίκε Ιγκλέσιας ως ειδικό σύμβουλο για να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο μιας εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών για να διοργανωθούν νέες εκλογές.

Η ΕΕ, η οποία ηγείται μιας διεθνούς ομάδας κρίσης με χώρες της Νότιας Αμερικής, ελπίζει πως ο Ιγκλέσιας μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πειστεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να κάνει στην άκρη και να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις στη χώρα να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης και πρώην πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, θεωρείται από διπλωμάτες ότι έχει τις επαφές και τον τρόπο για να μιλήσει τόσο με τον Μαδούρο όσο και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, καθώς και με άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Αφού συναντήθηκε αυτόν το μήνα με τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό, η ομάδα κρίσης της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ελπίζει επίσης να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν μια ειρηνική διπλωματική διαδικασία εξόδου από την κρίση. Πολιτικοί σχολιαστές στην Ουάσινγκτον έχουν διατυπώσει εικασίες ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές, καθώς η οικονομική και η διπλωματική πίεση έχουν αποτύχει να εκτοπίσουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ