Εικαστικά εργαστήρια γνωριμίας των κατοίκων της πόλης με πρόσφυγες στο MOMus

Το Τμήμα Έρευνας και Εκπαίδευσης του ΜΟΜus σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) διοργανώνουν μία σειρά τρίωρων εικαστικών εργαστηρίων με τίτλο ‘Reset: Μέσα-Έξω/ Αλλάζοντας θέση στο MOMus’.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-10 ετών που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και οικογένειες προσφύγων. Στόχος της συλλογικής αυτής δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων της πόλης με τους πρόσφυγες, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργατικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1 Ιουνίου (11:00-13:00) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, την Πέμπτη 6 Ιουνίου (18:00-21:00) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Πέμπτη 20 Ιουνίου (18:00-21:00) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Όλες οι δράσεις θα λάβουν χώρα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εντός της ΔΕΘ-Helexpo.

Το περιεχόμενό τους βασίζεται σε δύο εκδοχές έργων που αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τη λογική του κύβου. Στον πυρήνα της, η ιδέα αυτή εξερευνά τρόπους διαλεκτικής μεταξύ παιδιών και καλλιτεχνών για τη δημιουργία ενός έργου από κοινού. Το εργαστήριο ξεκινά με την εμπειρία της ανάγνωσης του ποιήματος «Μια ωραία βροχή» του Ιορδάνη Σένογλου. Στη συνέχεια, η Σόφι Σενόγλου, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός, και ο Δημήτρης Αμελαδιώτης, Εικαστικός, θα δημιουργήσουν παράλληλα, με τη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων, δύο εξελισσόμενα έργα. Παιδιά και ενήλικες μέσω της αλληγορικής χρήσης ευτελών-φυσικών υλικών όπως κανέλα, καλάμια, χαρτί και με τεχνικές όπως ζωγραφική, κολλάζ και δημιουργική γραφή, θα εξερευνήσουν τον αρνητικό και τον θετικό χώρο με αλληγορικές αναφορές στην έννοια σπίτι και στις σχέσεις αντικειμένων, ενδιάμεσων χώρων και ανθρώπων. Στο τελικό στάδιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν με έργα τέχνης μέσω μίας σειράς βιωματικών δράσεων με τίτλο «Αλλάζοντας Θέση».

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και αφορά και τις τρεις ημερομηνίες. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Βίλλυ Πολυζούλη, τ. 2310 240002 (Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00), email: [email protected]

Εικαστικά εργαστήρια ‘Reset: Μέσα-Έξω / Αλλάζοντας θέση στο MOMus’
1, 6 & 20 Ιουνίου 2019
ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ- HELEXPO)