Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων σήμερα στο δήμο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού) και οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαϊου), στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα προσέλευσης 19.30, στο Μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή (οδός Αγνώστου Στρατιώτη), όπου και θα ξεκινήσει η εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τους εκπροσώπους συλλόγων και Φορέων.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης Μνήμης (συνδιοργάνωση για 4η χρονιά του Δήμου και των τριών μεγάλων συλλόγων) που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Θεάτρου, οι διοργανωτές θα υπενθυμίσουν με τα δρώμενά τους τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, από τις πατρογονικές τους εστίες και σχετική θα είναι η ομιλία για την Ποντιακή Γενοκτονία από τον Χαράλαμπο Γάππα, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση με θέμα τις επιπτώσεις της γενοκτονίας στον ανθρώπινο οργανισμό από τον Καθηγητή Γεώργιο Θ. Παυλίδη, πρώην Καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και Εφευρέτη νέων τεχνολογιών και μεθόδων, παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας.

Σε σκηνοθεσία και επιμέλεια της Γεωργίας Σιδηροπούλου, θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα «Η Γενοκτονία του Πόντου και οι πορείες θανάτου».

Συμμετέχουν ο Χρήστος Χαλκιάς με ψαλμούς, ο Χαράλαμπος Χαλκιάς στο μπάσο και ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης στη λύρα, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και Έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Η Γενοκτονία αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923) είναι η δεύτερη, χρονικά, Γενοκτονία του 20ού αιώνα. Το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στο μαρτυρικό Πόντο.