Εκδήλωση για τη καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την νέα απειλή στο περιβάλλον και στην υγεία, την σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων.

Διοργανώτρια αυτής , είναι η «ΑΝΥΠΑΚΟΗ Αμπελοκήπων-Μενεμένης» μαζί με άλλες αριστερές, ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης «Πόλη Ανάποδα»/»Δύναμη Ανατροπής» Θεσσαλονίκης, «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής» Θέρμης, «Πόλη Αλλιώς» Νεάπολης-Συκεών και Περιφέρειας «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία»-Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Οι τοπικές κινήσεις δηλώνουν τη συνολική αντίθεσή τους στα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθούνται από κυβέρνηση-περιφέρεια-δήμους με κυρίαρχο στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Στη Θεσσαλονίκη προωθείται η καύση των απορριμμάτων ως «λύση» για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών που θάβονται ενώ παραβλέπονται όλες οι άλλες πολύ πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις ανακύκλωση, -επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, σύμφωνα με τις παραπάνω κινήσεις.

Στόχος της διαμαρτυρίας είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στη συνέχεια μια άλλου τύπου διαχείρισή τους, με κύρια βήματα τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Πέρα από την εκδήλωση, προγραμματίζονται εξορμήσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης στις γειτονιές της πόλης, η παρέμβαση στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο καθώς και ανοιχτή συγκέντρωση-διαδήλωση στις 23 του Νοέμβρη.  Απαραίτητο δε βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρείται η δημιουργία ανοιχτής «Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της Καύσης των Απορριμμάτων».