Έκδοση του ρόλου των ΜΜΕ στην έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού παρουσιάστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ

Χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών, η παρουσίαση από το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, της έκδοσης «Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο. Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου».

Το Παρατηρητήριο για τον ρατσιστικό και τον φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ συστάθηκε την άνοιξη του 2014, έπειτα από πρόταση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, υλοποιώντας την απόφαση του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Το Παρατηρητήριο ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονεί εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ενέργειες, που έχουν στόχο την ερευνητική δημοσιογραφία, τους δημοσιογράφους, τους οργανισμούς ΜΜΕ, τις Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλες συλλογικές δημοκρατικές κοινωνικές οργανώσεις και ακτιβιστές.

Ανάμεσα στις δράσεις του Παρατηρητηρίου, είναι η συμμετοχή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με σκοπό τη διασφάλιση δημοσιότητας σε μια τόσο σημαντική δίκη, ανακοινώσεις για δημοσιεύματα που παραπέμπουν σε ρατσιστικές συμπεριφορές, ενώ την άνοιξη του 2016, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκπροσώπησε τον δημοσιογραφικό κόσμο, στο υπό σύσταση Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, υπό τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η πρώτη συνεδρίαση του προαναφερθέντος Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016, στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας (παλιά κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε και διημερίδα στην ΕΣΗΕΑ με θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην άνοδο του νεοναζισμού, φασισμού και ρατσισμού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο». Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών – μελών της ΔΟΔ, καθώς και ο τότε πρόεδρός της, Τζιμ Μπουμέλα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ