Eκλογές στη Βρετανία: Οι ψηφοφόροι τιμωρούν και τα δύο μεγάλα κόμματα

Προβάδισμα των μικρότερων κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων και σημαντικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 109 από 248 τοπικά συμβούλια στην Αγγλία, για τα οποία διεξήχθησαν χθες εκλογές. Η καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι αύριο.

Το κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται να χάνει μέχρι στιγμής πάνω από 433 έδρες, όπως και τον έλεγχο 15 συμβουλίων, ενώ το κόμμα των Εργατικών 81 έδρες και τρία συμβούλια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν μέχρι στιγμής περισσότερες από 300 έδρες και φαίνεται να έχουν τον έλεγχο σε οχτώ τοπικές αρχές, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 38 έδρες και δύο συμβούλια. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εκλέγονται μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 85, ενώ το Ukip, που δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα συμβούλια, χάνει οχτώ έδρες.

Σε δηλώσεις τους, στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες απώλειες είναι το τίμημα για την στασιμότητα του Brexit. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δήλωσε σε συνέντευξη ότι το κόμμα του γνώριζε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «δύσκολες εκλογές» διότι οι πολίτες ήταν απογοητευμένοι από το αδιέξοδο του κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit. «Είναι μία υπενθύμιση για όλους στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο, να ολοκληρώσουμε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες (στο δημοψήφισμα) και να επικεντρωθούμε σε αυτό».

Οι Εργατικοί φαίνεται να χάνουν το έλεγχο σε αρκετά συμβούλια που θεωρούνταν προπύργια του κόμματος, όπως για παράδειγμα στο Σάδερλαντ, όπου χάνουν 10 έδρες. Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Τζον Μακντόνελ, σε μήνυμά του στο twitter, έγραψε ότι «το μέχρι στιγμής μήνυμα από τις τοπικές εκλογές είναι: ξεκαθαρίστε το Brexit. Το μήνυμα ελήφθη», αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου του Σάδερλαντ Γκράχαμ Μίλερ, οι Εργατικοί πληρώνουν το τίμημα για τη στάση τους στο δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό στις εκλογικές αναμετρήσεις Τζον Κέρτις, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις περιοχές όπου είχαν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και όπου ιστορικά ήταν ισχυρά, ενώ αυτές οι εκλογές δίνουν ελπίδα στα μικρά κόμματα για τις ευρωεκλογές. «Ακόμη και χωρίς τον ανταγωνισμό από το κόμμα του Brexit και το κόμμα της Αλλαγής στην Βρετανία, ο εκλογικός έλεγχος των Συντηρητικών και των Εργατικών στους ψηφοφόρους φαίνεται πιο αδύναμος από ποτέ, στην μεταπολεμική βρετανική πολιτική» είπε.

Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν δύναμη στο συμβούλιο του Πέτερμποροου, που ήλεγχαν οριακά και το οποίο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην εκλογική περιφέρεια θα υπάρξει αναπληρωματική εκλογή (αρχές Ιουνίου) για αντικατάσταση της βουλευτή των Εργατικών, Φιόνα Ονασάνια, έπειτα από αίτημα των πολιτών, εξαιτίας της εμπλοκής της σε ποινικό αδίκημα.

Στην Βόρεια Ιρλανδία, συνολικά 819 υποψήφιοι διεκδίκησαν 462 έδρες στα 11 τοπικά συμβούλια, αλλά η καταμέτρηση θα διαρκέσει δύο μέρες. Πάντως, η πρώτη ένδειξη από τα 1.463 εκλογικά τμήματα ήταν η εμφανής συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν δημάρχους με απευθείας εκλογή σε έξι δήμους (Μπέντφορντ, Κόπλαντ, Λέστερ, Μάνσφιλντ, Μίντελσμπρο και Νορθ οφ Τάιν). Εκλογές δε διεξάγονται σε κανένα συμβούλιο της Σκοτίας, της Ουαλίας και του Λονδίνου, αλλά αυτό δεν ήταν μάλλον γνωστό στον βουλευτή των Συντηρητικών (για το Όξμπριτζ του Λονδίνου) και πρώην υπουργό Εξωτερικών, εν δυνάμει υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες ανέβασε ένα μήνυμα στο twitter, λέγοντας ότι ψήφισε στις τοπικές εκλογές, παρακινώντας και άλλους πολίτες να συμμετέχουν. Το μήνυμά του διαγράφηκε αμέσως μετά, μόλις ενημερώθηκε ότι δεν διεξάγονται εκλογές στο Λονδίνο, ωστόσο δέχθηκε επικριτικά ή κοροϊδευτικά μηνύματα από πολίτες.