Εκλογή από τη βάση; Ποια βάση;

Πολλά ακούστηκαν, περισσότερα γράφτηκαν από διάφορους, για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκλέγεται από όσους πολίτες επιθυμούν να ψηφίσουν ή από τα οργανωμένα μέλη, στο Συνέδριο, όπως γίνεται πάντα.

Προτού μπω στην ουσία θα ήθελα να θέσω ένα προβοκατόρικο ερώτημα: γιατί δεν ασχολούνται με την ίδια έμφαση οι ίδιοι κάλαμοι με τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα; Δεν τους ενοχλεί ο τρόπος εκλογής του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ (το οποίο σέβονται, όπως λένε) ή του ΜΕΡΑ 25, για να περιοριστώ στα αυτοπροσδιοριζόμενα σαν αριστερά κόμματα της Βουλής;

Το κερασάκι στην παραφιλολογία που θέλει να αγνοεί ότι τα μεν δεξιά κόμματα λειτουργούν –και είναι- όπως τα θέλει ο αρχηγός αλλά υιοθέτησαν την εκλογή από τους πολίτες για δυο λόγους:

– για να βγάλουν κανένα φράγκο τώρα που μειώθηκαν οι κρατικές επιχορηγήσεις και τελείωσαν (;) τα τραπεζικά θαλασσοδάνεια.

– για να ξεπεράσουν οι εκλεκτοί της μιντιοκρατίας τις παλιές βαρονίες και τα πριγκιπάτα και να επικαλούνται εξωπραγματικά νούμερα (ποιος τα έλεγξε;), όπως το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους που ανέδειξαν πρόεδρο του ΠαΣοΚ τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θεωρώ περιττό να ρωτήσω πού πήγε αυτό το εκατομμύριο όταν (κατ’ ουσίαν) καθαιρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αλλά θυμάμαι τις εικόνες έξω από τα δήθεν εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί, στα οποία κατά τους οργανωτές είχαν ψηφίσει χιλιάδες θεσσαλονικιοί.

Όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Η ουσία είναι ότι τα δυο κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα πέρασαν σταδιακά σε αυτήν τη φάση, της εκλογής δηλαδή του αρχηγού από τον …λαό, χωρίς στην πράξη να έχουν κομματικές οργανώσεις που να λειτουργούν τις περιόδους μεταξύ δυο εκλογών. Και η απορία μου είναι αν οι προηγούμενοι αρχηγοί από τους πρόσφατους στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ ήταν βαλτοί, φυτευτοί ή όμηροι των κομματικών στελεχών;

Κι επειδή η ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο Κούλης Μητσοτάκης εκλέχτηκε από 400.000 Ελληνες(τόσοι δηλώθηκαν ότι ψήφισαν συνολικά), να θυμίσω ότι στον πρώτο γύρο είχε πάρει 115.162 ψήφους (28,5%), έντεκα ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στον δεύτερο γύρο, ο Μητσοτάκης (με στήριξη των ακροδεξιών Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα) επικράτησε του Μεϊμαράκη με 173.297 ψήφους (52,43%)…  Πόσοι από αυτούς θα συμμετάσχουν π.χ. σε μια προσυνεδριακή διαδικασία;

Οι δεξιοί δεν καταλαβαίνουν ότι στην ανανεωτική Αριστερά αποφασίζουν τα όργανα, τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο και ότι οι σύνεδροι εκλέγονται από τα μέλη. Μέλη που έχουν διαρκή παρουσία -τα περισσότερα- στις διαδικασίες, αλλά κυρίως έχουν υιοθετήσει τις ίδιες βασικές αρχές και το Καταστατικό του κόμματος. Αν ακολουθήσει τα μοντέλα Παπανδρέου η Μητσοτάκη, τότε το κόμμα γίνεται αρχηγικό και τα είδαμε τα χαΐρια τους.

Θυμίζω ότι ο Τσίπρας εκλέχτηκε πρώτη φορά πρόεδρος παίρνοντας, στο συνέδριο του 2008, 70,41% έναντι 28,67% του Φώτη Κουβέλη. Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Εκτός κι αν με τη φόρα που πήρε ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει και στα άλλα κόμματα τα δικά του τερτίπια.