Εκπαίδευση εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο Σέιχ – Σου

Στην υποστήριξη του δικτύου που έχουν συγκροτήσει έξι Δήμοι της βόρειας Ελλάδας προκειμένου να εκπαιδεύει και να συνδράμει εθελοντικές ομάδες σε δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στο περιαστικό δάσος Σέϊχ – Σου της Θεσσαλονίκης, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Θέρμης και το “Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών” (ΔΥΟΠΠ), προκειμένου να υποβληθεί σχετική πρόταση για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Στο Δίκτυο, που θα είναι και ο φορέας λειτουργίας του έργου, συμμετέχουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου και Κομοτηνής, ωστόσο φορέας υλοποίησης της πρότασης θα είναι ο Δήμος Θέρμης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξειδίκευση του κινδύνου πυρκαγιάς και πλημμύρας για την περιαστική ζώνη της Θεσσαλονίκης και η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών και σχεδίων δράσης ενεργειών για τους εθελοντές πολιτικής προστασίας.

Επιπλέον οι δήμοι θα προμηθευτούν οχήματα και ψηφιακό εξοπλισμό ενώ θα εκπαιδευτούν εθελοντές και θα δημιουργηθεί μητρώο εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων.

Στις δράσεις που προωθούνται αναφέρθηκε ο Στέργιος Πραλακίδης, από τη διεύθυνση προγραμματισμού του Δήμου Θέρμης, ενώ ο εκπρόσωπος του Δικτύου των Δήμων, Τριαντάφυλλος Μπουχούνας, επισήμανε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος εκπαίδευσης εκατό εθελοντών πολιτικής προστασίας. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, διευκρίνισε ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τμήματα εθελοντικών ομάδων και να μεριμνούν για την ενίσχυσή τους και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχετική προσπάθεια.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, τόνισε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν προσφέρει τα μέγιστα, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν πόροι που διοχετεύονται μέσω δικτύων σε εθελοντικές οργανώσεις χωρίς να υπάρχει κάποιος απολογισμός για τη χρήση τους. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη “Συμμετέχω”, έθεσε ερωτήματα για τον συντονισμό των εθελοντικών ομάδων και τόνισε ότι θα πρέπει η σχετική ευθύνη να αναλαμβάνεται κεντρικά. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, επισήμανε ότι οι προτεινόμενες πράξεις και πριν και σήμερα επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση των δημόσιων υποδομών, αφού αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ αφορούν τεράστιες ελλείψεις. Ερωτήματα για το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων υπέβαλε η Νιόβη Παυλίδου, από τους “Πολίτες Μπροστά”.

ΑΠΕ/ΜΠΕ