Εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την αιγίδα του Film Office της ΠΚΜ

Έντεκα χιλιάδες “κλικ” δέχτηκαν μέσα στις δύο πρώτες μέρες οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς της εικονικής πραγματικότητας και των τρισδιάστατων γραφικών, που ξεκινούν σε λίγες μέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

“Είδαμε φοβερά μεγάλο ενδιαφέρον” τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του τμήματος εφαρμοσμένης πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Ρουμελιώτης. Ο ίδιος επισήμανε ότι από τα πρώτα σημάδια και συγκεκριμένα από την επισκεψιμότητα στις σχετικές δημοσιεύσεις, που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη συνέχεια, καθώς αναπτύσσεται πολύ δυναμικά ο κλάδος της πληροφορικής, που αφορά στην παραγωγή μέσων επικοινωνίας και κινηματογράφου.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κινηματογραφικών παραγωγών στις οποίες χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα γραφικά, ανέφερε την περίπτωση της αμερικανικής σειράς φαντασίας “Game of Thrones”. “Οι ηθοποιοί παίζουν μπροστά σε μια πράσινη οθόνη και τα υπόλοιπα προστίθενται από τον υπολογιστή” επισήμανε. Ανέφερε παράλληλα ότι τέτοιου είδους συστήματα εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας (τα οποία συνδυάζουν την εικόνα του πραγματικού κόσμου με επιπρόσθετες πληροφορίες από ηλεκτρονικά μέσα) προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό εξοικονόμηση πόρων στις κινηματογραφικές παραγωγές. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μεγάλη οικονομία, καθώς αντί να στήνονται από τις εταιρείες τεράστια σκηνικά ή να κινηματογραφούνται σκηνές στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εικόνες προστίθενται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Μεγάλη, επίσης, ζήτηση στον ίδιο τομέα έχουν και τα τρισδιάστατα γραφικά που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία animation. “Υπάρχει πεδίο απασχόλησης για ανθρώπους σε αυτόν τον τομέα γιατί η παραγωγή έχει αυξηθεί στην Ελλάδα με διαφημίσεις, video clips και τηλεπαιχνίδια που γίνονται με πολλά γραφικά. Ακριβώς για το λόγο αυτό τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου, τελούν υπό την αιγίδα του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ θεωρούμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμα στους νέους ανθρώπους που θα τα εντάξουν στο βιογραφικό τους” πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης.

Στο ερώτημα αν παρουσιάζεται κινητικότητα στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας και των γραφικών στη Θεσσαλονίκη απάντησε ότι “το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επιθυμεί να είναι ο πρώτος φορέας που θα δώσει αυτά τα εφόδια στους νέους καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους σεμινάρια”.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα “3D-LAB: 3D Γραφικά και η Τέχνη του Animation στη Βιομηχανία του Θεάματος” και “VR-GAMES-LAB: 3D Παιχνίδια Σοβαρού Σκοπού για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση με τη χρήση Εικονικής Πραγματικότητας”, υπό την αιγίδα του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα 3D-LAB και VR-GAMES-LAB, διάρκειας 250 ωρών το καθένα, σχεδιάστηκαν υπό τις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και θα υλοποιηθούν με μεικτό σύστημα (75 ώρες δια ζώσης και 175 ώρες εξ αποστάσεως) από δημιουργούς, ερευνητές και επαγγελματίες στη βιομηχανία του θεάματος, με έμφαση στο χώρο των 3D-Γραφικών, 3D-Animation και Visual FX, καθώς και των Serious Games και Virtual Reality. Η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμμάτων οδηγεί σε χορήγηση πιστοποιητικού, με το κύρος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τα στοιχεία του προγράμματος 3D-LAB και την αναλυτική του περιγραφή, είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://seminars.uom.gr/index.php/search-by-subject/informatics/34-seminars-2018-2019/485-3d-vr-games-2 ενώ τα στοιχεία του προγράμματος VR-GAMES-LAB και η αναλυτική του περιγραφή, βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://seminars.uom.gr/index.php/search-by-subject/informatics/34-seminars-2018-2019/484-3d-vr-games.

ΑΠΕ/ΜΠΕ