Εκρηκτικό το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον για την αναφορά Μάλερ

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εξερράγησαν χθες από οργή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και του σχεδίου του να δημοσιοποιήσει την αναφορά του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης για προσπάθεια παρερμηνείας του περιεχομένου της αναφοράς με στόχο την προστασία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το “Politico.”

Ο Μπαρ κι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν θα δώσουν μία συνέντευξη Τύπου στις 9:30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) προκειμένου να παρουσιάσουν την αναφορά από την οποία έχει αφαιρεθεί υλικό, που εντοπίστηκε από την έρευνα του Μάλερ.

Το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον έγινε ακόμη περισσότερο εκρηκτικό από δημοσιογραφικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν ήδη συζητήσει με τον Λευκό Οίκο τα ευρήματα της αναφοράς του Μάλερ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, έγραψε στο Twitter, ότι ο Μπαρ “έπληξε την αξιοπιστία του, αλλά και την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την προσωπική του προσπάθεια να προστατεύσει τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο.”

“Ο αμερικανικός λαός αξίζει την αλήθεια κι όχι μία ωραιοποιημένη έκδοση της αναφοράς του Μάλερ η οποία έχει την έγκριση της κυβέρνησης Τραμπ,” παρατήρησε η Πελόζι μέσω του Twitter κι ενώ πραγματοποιεί μία επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων οργάνωσαν βιαστικά μία συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, στην εκλογική περιφέρεια του προέδρου της επιτροπής, Τζέρι Νάντλερ (Νέα Υόρκη), ασκώντας κριτική στον τρόπο διαχείρισης της αναφοράς του Μάλερ από τον Μπαρ.

“Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τις αναφορές ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερωθεί για την αναφορά του Μάλερ πριν από την δημοσιοποίησή της,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Νάντλερ στο Twitter πριν από την συνέντευξη Τύπου. Ο Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης πληροφόρησε το Κογκρέσο ότι δεν θα έχει αποστείλει την αναφορά μέχρι τις 11:00 ή 12:00 σήμερα το μεσημέρι. “Αυτό είναι λάθος,” επεσήμανε ο Νάντλερ.

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Νάντλερ τόνισε ότι o Mπαρ “φαίνεται να διεξάγει μία εκστρατεία για λογαριασμό του προέδρου Τραμπ με αντικείμενο, το βασικό ζήτημα της έρευνας που βρίσκεται στην καρδιά της αναφοράς του Μάλερ.”

Ο Νάντλερ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ζητήσει από τον Μάλερ να καταθέσει, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν χρήσιμο να ζητήσει κι από μέλη της ομάδας έρευνας που είχε συστήσει ο Μάλερ επίσης να καταθέσουν.

Τα μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων έκαναν ένα δικομματικό αίτημα προς τον Μάλερ και την ομάδα έρευνας του, τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου να έχουν ενημέρωση από τον ίδιο για τα ευρήματα της έρευνας του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ήταν φειδωλοί για το πολιτικό δράμα με επίκεντρο την δημοσιοποίηση της αναφοράς του Μάλερ που εξελίχθηκε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Νταγκ Κόλινς που είναι ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή, επέκρινε τον Νάντλερ για την επίθεση που έκανε στον Μπαρ. “Ο μόνος άνθρωπος που προσπαθεί να παρερμηνεύσει την αναφορά είναι ο Τζέρι Νάντλερ,” έγραψε ο ίδιος στο Twitter. “Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει πράξει κάτι μονομερώς. Μετά την συνεργασία του με τον αναπληρωτή του Ρόζενσταϊν για τα βασικά συμπεράσματα της επιτροπής, ο Μπαρ προχωρεί εθελοντικά στην δημοσιοποίηση της αναφοράς, συνεργαζόμενος με την ομάδα του Μάλερ, βήμα το βήμα,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ένας βοηθός της Γερουσίας επιβεβαίωσε ότι οι Δημοκρατικοί δεν αναμένουν να έχουν στα χέρια τους την αναφορά του Μάλερ, νωρίτερα από τις 11:00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον), μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου των Μπαρ και Ρόζενσταϊν.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι η συζήτηση για την παράδοση μιας λιγότερο επεξεργασμένης έκδοσης της αναφοράς του Μάλερ στο Κογκρέσο δεν θα αρχίσει πριν από αύριο.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης από την πλευρά τους, άφησαν να εννοηθεί ότι το Κογκρέσο θα λάβει την αναφορά σε CD, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε θα την έχουν στα χέρια τους οι δημοσιογράφοι, αλλά κι αν θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονική σελίδα, ώστε να είναι προσβάσιμη από τους Αμερικανούς πολίτες.

Το επίκεντρο της έρευνας του Μάλερ επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016, αλλά και στην διερεύνηση ενδεχόμενης συμμετοχής κάποιου από τους συνεργάτες του Τραμπ, στην προσπάθεια αυτή.

Η ίδια έρευνα διερεύνησε και το αν έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ την διάσταση αυτή έχει αρχίσει να ερευνά η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ούτε ο Μάλερ, αλλά ούτε και κάποιο άλλο μέλος της ομάδας έρευνας του θα λάβει μέρος στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Μπαρ, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο “Politico” ο εκπρόσωπος Τύπου του Μάλερ, Πίτερ Καρ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν στην αναφερόμενη συνέντευξη Τύπου προσκλήθηκε να λάβει μέρος κι ο Μάλερ. Ο Καρ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα βρίσκεται στην συνέντευξη Τύπου υπό την ιδιότητά του ως μέλος του γραφείου δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο και επέστρεψε πρόσφατα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι στην διάρκεια μιας ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της (σημερινής) συνέντευξης Τύπου του Μπαρ, λίγα λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της, από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι το παραπάνω γεγονός, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της συνεργασίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, πριν από την επίσημη ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου.

Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε αργότερα, ότι η πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου δεν ήταν ιδέα του προέδρου Τραμπ. Ο πρόεδρος Τραμπ στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε ότι θα δώσει μία συνέντευξη Τύπου, μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς.

“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ενημέρωσε σχετικά τον Λευκό Οίκο” για την συνέντευξη Τύπου, δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τη νομική στρατηγική του προέδρου Τραμπ.

“Είναι πολύ βολικό για τον υπουργό Δικαιοσύνης να δεχτεί ερωτήσεις για την αναφορά πριν κάποιος να έχει την δυνατότητα να την διαβάσει,” έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Βαλ Ντέμινγκς, που είναι μέλος στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο θόρυβος γύρω από την συνεργασία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης προκλήθηκε μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” που ανέφερε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν “πολλαπλές συζητήσεις” με δικηγόρους του Λευκού Οίκου για τα συμπεράσματα του Μάλερ. Παράλληλα, ασάφεια υπάρχει για το ζήτημα σχετικά με το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ή αν παρείχε σχετική πληροφόρηση πίσω από την σύνοψη των συμπερασμάτων που δημοσιοποίησε ο Μπαρ, πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τους Δημοκρατικούς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την αναφορά του Μάλερ. Στην σύνοψη των συμπερασμάτων της έρευνας Μάλερ που δημοσιοποίησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Μάλερ εντόπισε στοιχεία για την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον Τραμπ, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απαγγελία κάποιας κατηγορίας σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ