Εκστρατεία για τα δικαιώματα των ανθρώπων με νοητική αναπηρία

Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πανελλαδική Κοινωνική Εκστρατεία για την προστασία δικαιωμάτων των ανθρώπων με νοητική αναπηρία, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ειδικής Αγωγής (από τους παλαιότερους φορείς φροντίδας τους.

Η Εκστρατεία ξεκίνησε με την υποστήριξη δεκάδων ηγετικών και άλλων παραγόντων και φορέων της πολιτικής, της θρησκείας, της εκπαίδευσης, του συνδικαλισμού, της αυτοδιοίκησης, του αναπηρικού κινήματος, του πολιτισμού.Ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κουτσούμπας, ο υπουργός Αναπληρωτής Παιδείας κ. Φωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μήτκας,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ κ.α.

Η εκστρατεία αναπτύσσεται με κεντρικό σύνθημα «Ίθι ! Δικαιώματα Ανεξάρτητα από Ικανότητες – Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ» και θα διαρκέσει έως 10 μήνες.

Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρχών για τη λήψη πρακτικών μέτρων ώστε οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία να προστατεύονται από κακοποίηση συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και από ρατσισμό συμπεριλαμβανομένου του λεκτικού και όλοι τους να έχουν πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες για την αναπηρία τους.

Αφορμή για την εκστρατεία υπήρξαν τα εναντίον τους απανωτά κρούσματα σεξουαλικής και άλλης βίας που έφτασαν στη δημοσιότητα το 2018.Ενώ και το 2019 ξεκίνησε με κακούς οιωνούς – 6 σχετικά κρούσματα το πρώτο δίμηνο. Είναι δε γνωστό ότι όσα φτάνουν στη δημοσιότητα δεν είναι τα περισσότερα, όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλες αδικίες σε βάρος των αναπήρων και όλων των «αδύνατων».

Η εκστρατεία υλοποιείται αποκλειστικά με τις δυνάμεις του Κέντρου Ειδικής Αγωγής και των εθελοντών και φίλων του, δεν είναι ενταγμένη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, δεν έχει χορηγούς και διαφημιζόμενους και τα αιτήματά της δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία.

Βασικό προωθητικό μέσο της εκστρατείας είναι η ιστοσελίδα της www.idanika.gr, όπου μπορούν να δηλώσουν την ΗΘΙΚΗ τους Υποστήριξη οι πολίτες και οι φορείς. Οι πολίτες συμπληρώνοντας την Ατομική Δήλωση Υποστήριξης.

Καλούνται όλοι οι υποστηρικτές να κάνουν και οποιαδήποτε συμβολική αφιέρωση στην εκστρατεία.Οι συμβολικές αφιερώσεις μαζί με την πολύμορφη ενεργητική συμπαράσταση θα προσδώσουν μεγαλύτερη δυναμική στη μαζική υποστήριξη.

Ήδη εκδηλώνονται σημαντική ενεργητική υποστήριξη και αφιερώσεις.Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας παρουσιάζονται σχετικά παραδείγματα, ενώ το σύνολο των μηνυμάτων των υποστηρικτών δημοσιεύονται αμέσως

Με το τέλος της εκστρατείας τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν πολύτροπα και θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εξετάσουν τις δικές τους ενέργειες.