«Η εκταμίευση των κονδυλίων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει εντός του 2016»

Στην πορεία των δράσεων επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αναφέρεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές της Ν.Δ.

Σύμφωνα με το υπουργείο «έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την πρώτη δράση που αφορά σε αυτοαπασχολούμενους  πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και για τις άλλες δράσεις» τονίζοντας ότι «είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις που θα επιλεγούν, να ξεκινήσει εντός του 2016».

Σχετικά με το θέμα της διαφάνειας, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «για πρώτη φορά, έχει διασφαλιστεί η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων και εξηγεί πως οι δύο αξιολογητές κάθε πρότασης επιλέγονται ηλεκτρονικά με τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών και δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των υποψήφιων επενδυτών ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης». Επίσης επισημαίνεται ότι «οι αξιολογητές δεν βαθμολογούν προτάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους ή από περιφέρειες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους χρηματοδοτικούς πόρους».

«Να μην τηλεφωνούν οι βουλευτές της ΝΔ»

Μάλιστα η ανακοίνωση έχει ένα αιχμηρό υστερόγραφο για τους βουλευτές της ΝΔ ζητώντας τους να μην τηλεφωνούν στο υπουργείο!

« Παρακαλούνται οι βουλευτές της ΝΔ, των ερωτώντων συμπεριλαμβανομένων, να μην τηλεφωνούν στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Χαρίτση για να γνωστοποιήσουν τους κωδικούς προτάσεων που τους ενδιαφέρουν. Όπως τους εξηγείται κάθε φορά, η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε όμως πλέον τη δυνατότητα να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία. Σε αντίθεση με ό,τι έχουν συνηθίσει οι βουλευτές, η κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ».