Εκθεση φωτογραφίας για τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην 82η ΔΕΘ

Μια περιήγηση, μέσα από φωτογραφίες, στη Ροτόντα, την Αχειροποίητο, τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Σοφία, τα κάστρα της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της πόλης που είναι ενταγμένα στον κατάλογο με τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, μπορεί να κάνει ο επισκέπτης της 82ης ΔΕΘ. Οι φωτογραφίες αυτές εκτίθενται στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης”, στο πλαίσιο φωτογραφικής έκθεσης με θέμα “Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Καίτη Τζιτζικώστα, η έκθεση αυτή οργανώθηκε από την επιτροπή ενώ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να φιλοξενείται στις εμπορικές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και περιλαμβάνει 36 φωτογραφίες, από τα 18 μνημεία που έχει εγγράψει η χώρα μας στον κατάλογο αυτό. Σε αυτά περιλαμβάνονται από το 1988, ως μια ενιαία εγγραφή, 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί σημαντική κατάκτηση της πόλης τόσο για την ανάδειξη όσο και για την προστασία τους. Η κ. Τζιτζικώστα προανήγγειλε, μάλιστα, την πραγματοποίηση μιας μεγάλης διάσκεψης, την άνοιξη του 2018, με θέμα “πολιτισμός, τουρισμός ανάπτυξη” και θα αφορά, όπως είπε, τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός συμμετέχει στον τουρισμό και ο τουρισμός φέρνει ανάπτυξη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης χαρακτήρισε αξιόλογη τη δράση, επισήμανε ότι μπορούν να γίνουν προσπάθειες ώστε να ενταχθούν περισσότερα μνημεία στον κατάλογο της Unesco και εξήρε το ρόλο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής. Παρουσίασε, άλλωστε, την ιδέα να αναδείξει η Θεσσαλονίκη το ιστορικό της και πολιτιστικό κεφάλαιο των μνημείων μέσα από το κυβερνείο, έναν χώρο εμβληματικό, όπως τόνισε, που πρέπει να ανοίξει για το κοινό της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια συνεργασία φορέων όπως οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα πανεπιστήμια, το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Υπογράμμισε, τέλος, το ρόλο της εκπαίδευσης των μαθητών και της κατάρτισης των δασκάλων στη διάσωση και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, διότι μέσω της γνώσης και της ευαισθητοποίησης θα μπορέσουν οι μελλοντικές γενιές να αγαπήσουν τα μνημεία και να τα παραδώσουν ακέραια στις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τόνισε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα στον πολιτισμό και την Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO και υπογράμμισε: “είναι τιμή για μας να έχουμε τον πολιτισμό ως κομμάτι των δραστηριοτήτων μας”. Αναφερόμενος στη φετινή, 82η ΔΕΘ είπε ότι “η επισκεψιμότητα ήδη από χθες φαίνεται ότι είναι πολύ πιο πάνω από πέρσι” και πρόσθεσε: “πάμε για ρεκόρ δεκαετίας αλλά μπορεί και μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος. Νομίζω ότι φέτος η Θεσσαλονίκη ξανανακαλύπτει την έκθεση και θα ανακαλύψει και πάλι τα 18 ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς”.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επαμεινώνδας Φαχαντίδης έθεσε στην κ. Τζιτζικώστα το θέμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέρσι εντάχθηκε στον διεθνή κατάλογο της Unesco το έθιμο των Μωμόγερων ενώ υποψήφια είναι και η ποντιακή λίρα. Η κ. Τζιτζικώστα διευκρίνισε ότι σχετικές προτάσεις υποβάλλονται από το υπουργείο πολιτισμού κατόπιν εγκρίσεως του υπουργείου εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στην φωτογραφική έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να δει από τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, τη Ροτόντα, τον ναό της Αχειροποιήτου, τον ναό του Αγίου Δημητρίου, τη Μονή Λατόμου, τον ναό Αγίας Σοφίας, την Παναγία των Χαλκέων, τον ναό των Αγίων Αποστόλων, τον ναό Αγίου Νικολάου Ορφανού, τον ναό Αγίου Παντελεήμονα, τον ναό Προφήτη Ηλία, τη Μονή Βλατάδων, τον ναό του Σωτήρος, τον ναό της Αγίας Αικατερίνης, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης και το βυζαντινό λουτρό.

Στα υπόλοιπα 17 μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνονται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, η ακρόπολη των Αθηνών, το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα, ο αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου, η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο Μυστράς, η Δήλος, οι Μονές Δαφνίου, Οσίου Λουκά και η Νέα Μονή Χίου, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο Σάμου, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (Βεργίνα), οι Μυκήνες και η Τίρυνθα, η Πάτμος, η παλαιά πόλη της Κέρκυρας και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...