Ελ. Χατζηγεωργίου: Βάζουμε ισχυρά θεμέλια για να ζήσουν καλύτερα οι νέες γενιές Ρομά

Σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνει σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

“Η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, με αποστολή την ουσιαστική κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις κοινότητες, χωρίς την αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κουλτούρας τους, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των οικογενειών σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και οι εκτεταμένες παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας τους σε δεκάδες καταυλισμούς ανά τη χώρα, αποτελούν μερικά δείγματα αυτών των προσπαθειών” διευκρινίζει η κ.Χατζηγεωργίου.

“Την ίδια στιγμή” συνεχίζει στο μήνυμά της, “ιδρύονται Πολυκέντρα στις κοινότητες Ρομά, με στόχο την προσφορά υπηρεσιών υγείας, ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά, διαμορφώνονται χώροι και υπηρεσίες υγιεινής, ενώ μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται επίσης ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσφέροντας ταυτόχρονα κίνητρα στις οικογένειές τους”.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, “ο προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ίση αντιμετώπιση και η ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα”. “Και σε αυτήν την κατεύθυνση” προσθέτει, “έχουμε κάνει πολλά και εξακολουθούμε να κάνουμε”.

“Βάζουμε ισχυρά θεμέλια για να ζήσουν καλύτερα οι νέες γενιές Ρομά, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Σε αυτό τον στόχο όμως, χρειαζόμαστε τη συνεργασία και συμπαράσταση των ίδιων των κοινοτήτων, ώστε σε ένα κοινό πλαίσιο ανατροφοδοσίας και αλληλοκατανόησης να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της κοινωνικής ισότητας” καταλήγει η κ.Χατζηγεωργίου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ