Ελ. Τομπατζόγλου: Αποδείχθηκε ότι η ΧΑ είναι το πολιτικό σκέλος των ταγμάτων εφόδου

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται με πολύ σημαντικά στοιχεία να έρχονται ως αποδείξεις στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στις «Iστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος καλύπτει τη δίκη, μιλούν με τη Τζούλυ Τσίγκα για τα σημαντικά ντοκουμέντα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα.

Με την συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής να τονίζει πως ο πολιτικός στόχος της ΧΑ είναι να μην υπάρξει δικαστική απόφαση πριν τις εκλογές.

Κυρίως, τα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση, που ήταν το ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση της δίκης. «Αυτό που καταδείχθηκε είναι ότι υπάρχει δομή στρατιωτικής οργάνωσης, ιεραρχία και γνώση της ηγεσίας. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει πει συχνά ‘Δεν είμαστε κόμμα αλλά στρατιωτική οργάνωση’» εξηγεί η Ελευθερία Τομπατζόγλου, υπογραμμίζοντας πως «αποδείχθηκε ότι η ΧΑ ως κόμμα είναι το πολιτικό σκέλος και τα τάγματα εφόδου το επιχειρησιακό σκέλος».

Στην παρέμβαση του Γιάννη Ανδρουλιδάκη για το κατά πόσο η απόφαση για εγκληματική οργάνωση είναι δικαστική ή πολιτική, η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής είναι ξεκάθαρη: «Η ιδεολογία δεν δικάζεται ως πολιτική ιδεολογία αλλά ως κίνητρο. Οι πράξεις είναι ποινικά κολάσιμες».

Όσο για τις αποκαλύψεις με βίντεο και φωτογραφίες από τις κάμερες στο σημείο της δολοφονίας που δείχνουν δύο ομάδες ΔΙΑΣ της ΕΛΑΣ να βρίσκονται εκεί πριν την επίθεση του Ρουπακιά, η Ελευθερία Τομπατζόγλου σημειώνει ότι «οι αστυνομικοί οι οποίοι διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 30-40 οπλισμένοι της ΧΑ θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία τους και να αποτρέψουν την δολοφονία. Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό, την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Παύλο, δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν μπροστά». Και υπογραμμίζει πως «δεν πρόκειται για μεμονωμένη στάση μελών της ΕΛΑΣ».

Θύμα και η ίδια των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ τον περασμένο Φεβρουάριο στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, μιλάει για την κλιμάκωση των επιθέσεων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και – κυρίως, μετά και τη νέα επίθεση σε βάρος του 28χρονου Βαγγέλη Παπαμιχαήλ στο Πέραμα το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου – με επίκεντρο τις περιοχές γύρω από τον Πειραιά.

«Μας επιτέθηκαν στη Φαβέλα φωνάζοντας ‘θα σας κάψουμε, θα πεθάνετε, δεν χωράτε στον Πειραιά’» λέει, για τη βία των ταγμάτων εφόδου που άφησαν την ίδια με 7 ράμματα στο κεφάλι και άλλους αντιφασίστες με σοβαρά εγκαύματα. «Ο Πειραιάς έχει αρκετές αντιφασιστικές οργανώσεις και οι χρυσαυγίτες δεν περίμεναν ότι θα μπορούσε αυτή η δράση να ενώσει πολλούς χώρους. Η τοπική της ΧΑ παραπαίει. Γι’ αυτό πρέπει να ρίξουμε το βάρος στον Πειραιά» υπογραμμίζει.

Εκτιμά πως – αν αποφευχθεί η διαρκής καθυστέρηση στη διαδικασία που επιχειρεί η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών – η δίκη μπορεί να ολοκληρωθεί ως το Φθινόπωρο του 2019. Ωστόσο δηλώνει βέβαιη πως η ηγεσία της ΧΑ θέλει με κάθε τρόπο να μην υπάρξει δικαστική απόφαση πριν τις εκλογές.

Left.gr