Ελληνομάθεια: Πάνω από 5.000 άτομα απ’ όλον τον κόσμο πιστοποιούν κάθε χρόνο ότι ξέρουν ελληνικά

Πάνω από 5.000 άτομα σε όλο τον κόσμο παίρνουν κάθε χρόνο μέρος στις εξετάσεις ελληνομάθειας που γίνονται τον Μάιο και διοργανώνει σε 150 εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), ο επίσημος φορέας του Υπουργείου Παιδείας για τη χορήγηση πιστοποιητικών ελληνομάθειας, ο οποίος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

«Ενδιαφέρον υπάρχει τόσο στην ελληνική ομογένεια όσο και στους ευρύτερους μη ελληνογενείς κύκλους που σπουδάζουν τα ελληνικά είτε στην αρχαία είτε στη βυζαντινή είτε στη νεοελληνική μορφή τους» τόνισε στην DailyThess ο πρόεδρος του ΚΕΓ, Ιωάννης Καζάζης.

Κυρίως η χρηστικότητα των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τον κ. Καζάζη, εντοπίζεται στους ομογενείς εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να εξαργυρώσουν τον κρατικό τίτλο σπουδών με μονάδες μάθησης σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, στο οποίο συμβαίνει να διδάσκονται και νέα ελληνικά (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη χρηστικότητα του πιστοποιητικού ελληνομάθειας).

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τις εξετάσεις ελληνομάθειας, ο πρόεδρος του ΚΕΓ απαντά ότι αυτό φαίνεται από το γενονός ό,τι τουλάχιστον 5.000 υποψήφιοι προσέρχονται στις εξετάσεις αυτές κάθε χρόνο. «Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί με μια συντονισμένη καμπάνια εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και Εξωτερικών», σημείωσε.

Οι εγγραφές των υποψήφιων για τις εξετάσεις ελληνομάθειας πραγματοποιούνται κάθε Φεβρουάριο και Μάρτιο. Τα εξεταζόμενα επίπεδα είναι έξι: Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο του ΚΕΓ (εδώ).

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται αυτήν την Κυριακή συνέδριο στη Μεγάλη Βρετανία, από το ΚΕΓ και τον Ενιαίο Φορέα της Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης (Ε.Φ.Ε.Π.Ε) για τη «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης/ξένης και πιστοποίηση ελληνομάθειας».

Επιπλέον, στο εσωτερικό της χώρας το ΚΕΓ πιστοποιεί οποιονδήποτε θέλει να διδάξει την ελληνική γλώσσα (ελληνογενείς ή αλλογενείς) με οποιονδήποτε τρόπο και εάν έχει διδαχτεί την ελληνική και προετοιμάζει τους καθηγητές εκείνους (μέσα από το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Διαδρομές»), οι οποίοι διδάσκουν στα προσφυγόπουλα ή στους μετανάστες την ελληνική γλώσσα.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 200 έδρες ελληνικών σπουδών, σε ισάριθμα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Θεραπεύουν άλλες τα Αρχαία, άλλες τα Βυζαντινά και άλλες τα Νέα Ελληνικά: από αυτές, 65 πυρήνες Νεοελληνικών σπουδών είναι ενταγμένοι σε τμήματα  κλασικών σπουδών.

Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε τον διαδραστικό χάρτη με τους «πυρήνες» ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο:

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...