Ελληνοτουρκική συμφωνία στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας

Μια συνεργασία με ιδιαίτερη σημασία σε πολλά επίπεδα, θα υπογραφεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα του κόσμου και γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, «θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Sabanci και συγκεκριμένα με το Κέντρο Νανοτεχνολογίας . Η συνεργασία αφορά στην ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων , στην εκπαίδευση των φοιτητών και στη διοργάνωση κοινών δράσεων με επίκεντρο τη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες.

Μια νανοπλατφόρμα για τον καταρράκτη

Στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου, την Τετάρτη 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο την κλινική αντιμετώπιση παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, του κερατοειδούς κ.ά με τη βοήθεια της Νανοιατρικής. Όπως τόνισε η Νανοϊατρός Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «υπάρχει εδώ και χρόνια συνεργασία με οφθαλμολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του ΑΧΕΠΑ και με άλλους χειρουργούς οφθαλμίατρους για την αποκατάσταση παθήσεων των οφθαλμών. Ήδη έχουμε κατασκευάσει μια ειδική νανοπλατφόρμα μεταφοράς φαρμάκων , η οποία απελευθερώνει ελεγχόμενα ουσίες στο μάτι, ώστε να απορροφώνται καλύτερα εμφυτεύματα που τοποθετούνται. Επίσης σε στρογγυλή τράπεζα την Τετάρτη 3 Ιουλίου θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρησιμοποίηση νανοσωματιδίων για τη θεραπεία της αθηρωμάτωσης».

Φέτος για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Nanotexnology 2019 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Γυναίκες στη Νανοτεχνολογία». Όπως εξήγησε η κ Καραγκιοζάκη είναι ιδιαίτερη στιγμή του Συνεδρίου που έχει γίνει πλέον θεσμός η ανάδειξη της …γυναικείας πλευράς της Νανοτεχνολογίας με τη συμβολή γυναικών επιστημόνων και ερευνητριών»

EKNOH: Διεθνές Κέντρο Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη…

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΝΟΗ που θα περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσό των 51 εκ ευρώ.

«Πρόκειται για ένα Κέντρο που θα δημιουργήσει 1600 νέες θέσεις εργασίας και προοδευτικά θα δημιουργήσει σε ετήσια βάση τζίρο 180 εκατομμυρίων ευρώ»,τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Η τελική έγκριση από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ για τη δημιουργία του Κέντρου αναμένεται να δοθεί από τη νέα πρυτανική αρχή μέσα στους επόμενους μήνες.

EXPO 2019 45 φορείς πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

Για 12η χρονιά φέτος πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας , το  Συνέδριο Οργανικών Ηλεκτρονικών , το οποίο φέρνει τα μεγαλύτερα ονόματα του τομέα απ όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν 25 ερευνητικά έργα και τα αποτελέσματά τους. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος  για τον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών Δρ Αργύρης Λασκαράκης , τα νέα υλικά και οι εφαρμογές τους, δημιουργούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο αγορά , η οποία δημιουργεί τζίρο 4 τρίλιων σε όλο τον κόσμο. Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας με το δίκτυο NANONET , τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών , αλλά και το επικείμενο Κέντρο Νανοτεχνολογίας, φιλοδοξεί να συμμετέχει σ αυτή τη νέα δυναμική αγορά.

800 Σύνεδροι, 60 χώρες, 5 συνέδρια, 3 θερινά σχολεία

800 Σύνεδροι και 500 εκπρόσωποι  ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων και βιομηχανιών από 60 χώρες του κόσμου θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, για να συμμετέχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως συνέδρια Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών , το Nanotexnology 2019 που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2019,  ξεκινά στις 29 Ιουνίου το Σάββατο 29 Ιουνίου το Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών , το οποίο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ενότητες μαθημάτων : Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά, Νανοϊατρική τεχνικές 3D Printing, Bioprinting και Νανοεπιστήμες.

Φέτος στο  Διεθνές Θερινόχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών συμμετέχουν περίπου 130 φοιτητές από 28 χώρες του κόσμου. Το 20-25% των συμμετεχόντων προέρχεται από την Ελλάδα και από Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Nανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες  Ν&Ν(nn. physics.auth.gr), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είναι από τα πιο ανταγωνιστικά και πρωτοποριακά μεταπτυχιακά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2019 (29 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου) θα διεξαχθούν ακόμη επιστημονικές συναντήσεις:

 • EE- ΗΠΑ «Αειφόρες Νανοκατασκευές και Νανοπαραγωγές»
 • Ειδική Συνάντηση για τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ
 • Συνάντηση για την Ανοιχτή Καινοτομία και την πιστοποίηση και μοντελοποίηση των χαρακτηριστικών των υλικών και των διαδικασιών παραγωγής
 • Στρογγυλό τραπέζι για την διαδικασία παραγωγής σε πραγματικό χρόνο τη μετρολογία και τον ποιοτικό έλεγχο στην νανο-παραγωγή.
 • Εργαστήριο για την υπολογιστική μοντελοποίηση των υλικών , των συσκευών και της διαδικασίας παραγωγής.
 • Ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων και εμπορευματοποίησης

Η Νανοτεχνολογία αποτελεί ένα πεδίο έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών που συνεχώς διευρύνεται με κλάδους όπως τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, ή η νανοϊατρική. Το πεδίο τν νανοεπιστημών φέρνει κοντά περισσότερους από 2000 ερευνητές επιστήμονες μηχανικούς, επιχειρηματίες , επαγγελματίες τους κλάδου και συνεργάτες βιομηχανιών και επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα καινοτόμων εφαρμογών.  Τα παράλληλα διεθνή γεγονότα του Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2019, είναι:

 • Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών ISSON 29 Ιουνίου-6 Ιουλίου
 • ISFOE Συνέδριο για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά 1-4 Ιουλίου
 • Νανοτεχνολογία 2-5 Ιουλίου
 • 2ο Συνέδριο για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις 1-5 Ιουλίου
 • Διεθνής Έκθεση Νανοτεχνολογικών Προϊόντων και Εφαρμογών EXPO 1-5 Ιουλίου
 • Business Forum 2-4 Ιουλίου
 • Matchmaking Event Συναντήσεις ερευνητών με εκπροσώπους της βιομηχανίας 3 Ιουλίου

Το Πολυσυνέδριο Nanotexnology 2019 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Palace από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.