Ελπίδες για πιο εύστοχη θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη

Mια νέα μέθοδο διάκρισης των ασθενών με καρκίνο του προστάτη που μπορεί να εκδηλώσουν επιθετικές μορφές της νόσου, ακόμα και όταν οι όγκοι αρχικά εμφανίζονται ως χαμηλού κινδύνου, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.
Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Cancer Research, ειδικοί του Τμήματος Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Κέδροι του Σινά» ευελπιστούν ότι στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν πιο στοχευμένες θεραπείες στους ασθενείς βάσει του τρόπου που ενεργοποιούνται τα γονίδια σε κάθε όγκο ξεχωριστά.
«Τα νέα δεδομένα αυξάνουν την πιθανότητα βάσει του γονιδιακού προφίλ του όγκου του ασθενή, οι γιατροί να εντοπίζουν επιθετικούς καρκίνους εγκαίρως και να χορηγούν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία» σημείωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Σανγκγιονγκ Γιου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Βιολογίας του Καρκίνου και Θεραπευτικής Έρευνας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του νοσοκομείου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Μάικλ Φρίμαν ανέφερε ότι «περίπου το 60% των ασθενών με καρκίνο προστάτη, δεν έχουν νόσο που να εξελίσσεται σε επιθετική. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά διαγνωστικά εργαλεία για να γνωρίζουμε ποιος ασθενής ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ελπίζουμε ότι με τα νέα στοιχεία θα μπορέσουμε να παρέχουμε στους ασθενείς καλύτερα θεραπευτικά σχήμα, με καλύτερη ποιότητα ζωής».