«Εμφύλιο» στην κομμουνιστική αριστερά προκαλεί προεκλογική αφίσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πολλές και έντονες αντιδράσεις, επικριτικά σχόλια αλλά και κλίμα αντιπαλότητας, προκαλεί η προεκλογική αφίσα που κυκλοφόρησε το “Νέο Αριστερό Ρεύμα” και η οργάνωση νεολαίας του κόμματος, «Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση», με το σήμα της «ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α» και κεντρικό σύνθημα «δεν μας αξίζει η αριστερά του νόμου και της τάξης».

Η αφίσα, προεκλογικού χαρακτήρα και με το πρόταγμα «αντάρτικη ψήφος παντού», επιτίθεται στη ΛΑΕ και στο ΚΚΕ, με προφανή στόχο να πολώσει το κλίμα και να οριοθετήσει τους χώρους εκλογικής και πολιτικής επιρροής μεταξύ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των δύο άλλων μεγάλων κομματικών σχηματισμών της παραδοσιακής κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η φωτογραφία στο επάνω μέρος της αφίσας απεικονίζει τον γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να συμμετέχει σε πάνελ εκπομπής διαδικτυακού καναλιού, που εκφράζει εθνικιστικές και νεοναζιστικές απόψεις. Πρόκειται για εμφάνιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο κανάλι «Επανελλήνισις» και στην εκπομπή του προέδρου του κόμματος, «Σπαρτιάτες», την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω κανάλι ελέγχεται από το γνωστό νεοναζί Κώστα Πλεύρη. Οι αντιδράσεις, τότε, ακόμα και εντός της ΛΑΕ, ήταν έντονες με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της ΛΑΕ να κάνει την αυτοκριτική του.

Επίσης στο μέσον της αφίσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπάρχει φωτογραφία του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με κάποιους ρασοφόρους. Πρόκειται για στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχε, τον περασμένο Φεβρουάριο, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συνάντηση είχε γίνει στα γραφεία της ΚΟ του κόμματος, στη Βουλή με αντικείμενο τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον διάλογο με την κυβέρνηση, τη μισθοδοσία των κληρικών κ.α. με τον Δ. Κουτσούμπας να εκφράζει τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αλλά και την κατοχύρωση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των κληρικών.

Οι αντιδράσεις

Να σημειωθεί πως ακόμα και εντός της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το περιεχόμενο και τη στόχευση της αφίσας, η οποία εν τέλει, όπως φαίνεται, αποσύρθηκε άρον – άρον, αλλά ήδη έχει προκαλέσει ρήξη μεταξύ και των οργανώσεων της άκρας αριστεράς.

Να σημειωθεί πως στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν οι οργανώσεις : «Αριστερή Συσπείρωση», «Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας» (Ε.Κ.Κ.Ε.), «Μετάβαση- Κίνηση για μια Μετωπική Ανατρεπτική Αριστερά», «Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση», «νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση» (νΚΑ), «Οικολόγοι Εναλλακτικοί», «Ο.Κ.Δ.Ε.-Σπάρτακος», «Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντικαπιταλιστική και επαναστατική» και «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα» (Σ.Ε.Κ.).

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της Μετάβασης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «με θλίψη αλλά και με αγανάκτηση ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και ευρύτερα είδε δημοσιευμένη προεκλογική ηλεκτρονική αφίσα συνιστώσας του μετώπου με το λογότυπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ ως δυνάμεις «του Νόμου και της Τάξης» καλώντας σε «αντάρτικη στάση και ψήφο». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΜΕΤΑΒΑΣΗ δίνουν τη μάχη πάνω από όλα απέναντι στην πραγματική «Αριστερά του Νόμου και της Τάξης» που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, απέναντι στην ΕΕ, τη ΝΔ και την Ακροδεξιά που είναι οι μέντορες αυτής της αντιδραστικής ιδεολογίας».

Ανάλογα σχόλια καταγράφονται και από άλλα μετωπικά σχήματα στα οποία μετέχουν οργανώσεις και κινήσεις της ριζοσπαστικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

ΚΚΕ: Ποιανού το παιχνίδι παίζουν;

Φυσικά από το ΚΚΕ και τον Ριζοσπάστη, η αφίσα δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε στα ψιλά. Σε σχετικό σχόλιο του «Ρ», διατυπώνεται η θέση πως «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνέβαλε ως ντεκόρ στη συγκρότηση της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» και πως σήμερα συκοφαντεί το ΚΚΕ διότι διαπιστώνει πως ο κόσμος της Αριστεράς, «τους γυρίζει την πλάτη».

«Από το 2012 μέχρι το 2015 έγιναν ντεκόρ των διαφόρων ΣΥΡΙΖΑίικων παιχνιδιών για αφού διαδήλωναν στο πλευρό της κυβέρνησης την περίοδο της «περήφανης διαπραγμάτευσης», την ώρα δηλαδή που αυτή διαπραγματευόταν νέα μνημόνια στις Βρυξέλλες, αφού πάτησαν την μπανανόφλουδα του δημοψηφίσματος και συνέβαλαν σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… τώρα ζητάνε τα ρέστα από το ΚΚΕ» τονίζεται στο σχόλιο του Ριζοσπάστη, που καταλήγει πως «για άλλη μια φορά οι ιθύνοντες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το μόνο που καταφέρνουν με τη συκοφαντικού χαρακτήρα επίθεση στο ΚΚΕ, είναι να παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Να βάζουν δηλαδή εμπόδια στον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την «κυβερνώσα αριστερά», στη λογική τού όλοι ίδιοι είναι Ευτυχώς είναι πολλοί πια αυτοί που δεν τσιμπάνε».

ΛΑΕ: η αφίσα δεν είναι μια «άτυχη σύλληψη» 

Από την ΛΑΕ υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχειρεί να πολώσει το κλίμα για να κρατήσει δυνάμεις. «Η στοχοποίηση ΛΑΕ και ΚΚΕ γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βασικό επίδικο την ψήφο, επίσης ακραίο σύμπτωμα αστικής προεκλογικής λογικής και υποταγής στις «εκλογικές αυταπάτες» τονίζει η ΛΑΕ και σημειώνει πως «η αφίσα δεν στοχοποιεί (όπως θα περίμενε κανείς) την Ε.Ε., το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό, το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις τους (έστω), αλλά άλλες δύο δυνάμεις της Αριστεράς, τη ΛΑΕ και το ΚΚΕ».

Επίσης ο Ανδρέας Ζαφείρης μέλος του Π.Σ της Λ.Α.Ε επισημαίνει πως η αφίσα έχει προκαλέσει την αντίδραση χιλιάδων αγωνιστών της Αριστεράς, οι οποίοι με δημόσια καταδίκη τους, επισείουν τον κίνδυνο για «ενδοαριστερό εμφύλιο» που μπορεί «να οδηγήσει σε εξαφάνιση τις οργανώσεις» και εγκαλεί την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί «δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση». Μιλά επίσης για «ιταλοποίηση» της Αριστεράς στην Ελλάδα και πως η αφίσα δεν ήταν «μια άτυχη σύλληψη κάποιων θερμόαιμων μελών της νεολαίας» αλλά προσπάθεια για «de facto χουλιγκανοποίηση του πολιτικού λόγου» στο χώρο της Αριστεράς.

“…Βουτηγμένη στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό…”

«Καραμπινάτο φάουλ της νεολαίας του ΝΑΡ, η προεκλογική αφίσα που κυκλοφόρησε. Δεν είναι απλώς κακόγουστη, που υποδηλώνει σεχταρισμό, βουτηγμένη στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό. Αποπνέει και οσμή προβοκάτσιας» σχολιάζει και το «Βαθύ Κόκκινο» ενώ το «Ξεκίνημα» μιλά για απαράδεκτη και χυδαία επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ και πως “το μέτρο έχει χαθεί για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΝΑΡ και της νΚΑ».