«Εν νυκτί» στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συμμετέχοντας στην εβδομάδα εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Εν νυκτί…», διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Αυγούστου στις 12 μ., με είσοδο ελεύθερη τις εξής δράσεις:

  • Θεματική ξενάγηση από τον αρχαιολόγο-μουσειολόγο κ. Ι. Μότσιανο με τίτλο «Φωτιστικά μέσα». Στην ξενάγηση οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα διάφορα φωτιστικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι βυζαντινοί. Θα συζητηθούν τόσο αντικείμενα από την καθημερινότητά τους (λυχνάρια, δαυλοί κ.λ.π.), όσο και άλλα από επισημότερες εκφάνσεις του βίου τους, π.χ. στις εκκλησίες, όπου γινόταν εκτεταμένη χρήση μετάλλινων και γυάλινων καντηλιών, είτε ως μεμονωμένες καντήλες είτε σε μεταλλικά πολυκάνδηλα.
  • Μετά την ξενάγηση θα προβληθεί στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» η βραβευμένη ταινία «Η επιστροφή» παραγωγής του Μουσείου.

«Ποίηση του σεληνόφωτος»» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης του του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Εν νυκτί» συμμετέχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 8 Αυγούστου, στις 22:00, διοργανώνοντας νυχτερινές περιηγήσεις στις υπαίθριες εκθέσεις του «Αγρός-Οικία-Κήπος-Τόπος» και «Μνήμη – Λίθοι».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στις στάσεις των περιηγήσεων θα γίνει ανάγνωση νυχτερινής ποίησης από την αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία.