Ενταση και διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Εκρηκτική κατάσταση με ανταλλαγή συνθημάτων και παρολίγον σύρραξη εντός της δικαστικής αίθουσας, οδήγησε για ακόμη μία φορά στη διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο αποσύρθηκε, όταν εντός της αίθουσας η κατάσταση παρεκτράπηκε, με τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να φωνάζουν συνθήματα και να πετούν αντικείμενα στην απέναντι πλευρά, από την οποία έρχονταν απαντήσεις.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο δεκάδες μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, ενόψει της έναρξης εξέτασης μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών στο στέκι «Αντίπνοια», στα Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου 2008. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο εντός της δικαστικής αίθουσας σε πολλούς από αυτούς, ενώ, όπως λένε, υπήρχαν κενές θέσεις. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, είχαν προσέλθει στο δικαστήριο αρκετοί που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη δίκη στους, στους οποίους -όπως καταγγέλθηκαν- επιτράπηκε η είσοδος από την Αστυνομία.

Οπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, μετά από έντονες διαμαρτυρίες ότι επιτράπηκε η είσοδος μόνο στους χρυσαυγίτες, ενώ υπήρχαν πολλά άδεια καθίσματα, επιτράπηκε η είσοδος σε ορισμένους αντιφασίστες. Τότε οι χρυσαυγίτες σηκώθηκαν όλοι μαζί απειλητικά και επιχείρησαν να επιτεθούν στους αντιφασίστες, διασπώντας τον αστυνομικό κλοιό που τους χώριζε, ουρλιάζοντας «Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή», βρίζοντας και κάνοντας απειλητικές χειρονομίες. Οι αντιφασίστες απάντησαν επίσης με συνθήματα, ενώ πετάχτηκαν αντικείμενα εκατέρωθεν. Οι χρυσαυγίτες τραμπούκιζαν και απειλούσαν και κινήθηκαν επιθετικά ακόμα και εναντίον φωτορεπόρτερ που τους φωτογράφισε, ενώ, πάντα σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, συγκεκριμένος χρυσαυγίτης πρόσβαλε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ρωτώντας προκλητικά τη μητέρα Μάγδα Φύσσα «πού είναι τώρα ο Παύλος», κάνοντάς της χυδαίες χειρονομίες. Τα ΜΑΤ που εισέβαλαν στην αίθουσα για να επιβάλλουν την τάξη και να εμποδίσουν τη συμπλοκή χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών έκαναν ακόμα χειρότερη την κατάσταση, που θύμιζε περισσότερο γηπεδική εξέδρα παρά ποινικό δικαστήριο.

(η φωτ. της Τατιάνας Μπόλαρη)