Έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για την πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα

Έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα.

Η Νότιος Κορέα ανέφερε πως η η πρόεδρος Παρκ συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και διαβεβαίωσε πως «θα ληφθεί κάθε μέτρο στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμβολής στην αντιπυραυλική ασπίδα».

Η Ιαπωνία ανέφερε ότι «εξετάζει περαιτέρω μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας», χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας».

Από την Ουάσινγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως «θα συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότιο Κορέα ώστε να ασκηθεί πίεση» στο βορεικορεατικό καθεστώς.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «η προκλητική δράση της Βορείου Κορέας θα έχει σοβαρές συνέπειες» και επανέλαβε την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία και σε όλο τον κόσμο».

Η Κίνα, η μοναδική δύναμη που δεν έχει αποξενώσει εντελώς την Πιόνγκγιανγκ, εμφανίστηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της «αποφασιστικά αντίθετη» στη βορειοκορεατική δοκιμή. Το Πεκίνο κάλεσε «τη Βόρειο Κορέα να αποφύγει οποιαδήποτε δράση επιδεινώνει την κατάσταση».

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στο Παρίσι η ανακοίνωση ήρθε ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Γαλλία «καταδικάζει εντονότατα τη νέα πυρηνική δοκιμή και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την παραβίαση των ψηφισμάτων του», ανέφερε η γαλλική προεδρία.