Εντοπίστηκε από τη Google «παρατεταμένη» επιχείρηση χάκερ κατά του iPhone

Ερευνητές ασφαλείας της Google βρήκαν στοιχεία μιας «παρατεταμένης προσπάθειας» για το χακάρισμα iPhones μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη επίθεση φαίνεται να διεξαγόταν μέσω ιστοσελίδων οι οποίες εισήγαγαν διακριτικά κακόβουλο λογισμικό για τη συλλογή επαφών, εικόνων και άλλων δεδομένων.

Η ανάλυση της Google υποδεικνύει πως οι «παγιδευμένες» ιστοσελίδες φέρονται να δέχονταν χιλιάδες επισκέψεις ανά εβδομάδα. Η Apple δήλωσε στο BBC πως δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλια.

Εκτενής περιγραφή της επίθεσης έγινε σε μια σειρά αναρτήσεων τεχνικής φύσης από τον Βρετανό ειδικό κυβερνοασφαλείας Ίαν Μπιρ, μέλος του Project Zero- της ομάδας της Google για τον εντοπισμό νέων προβλημάτων ασφαλείας, γνωστών ως zero days. «Δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ στόχων» έγραψε ο Μπιρ. «Απλά η επίσκεψη στο “χακαρισμένο” site αρκούσε για να επιτεθεί ο exploit server στη συσκευή σας, και, αν ήταν επιτυχής, να εγκαταστήσει ένα monitoring implant».

Ο Μπιρ και η ομάδα του είπαν πως ανακάλυψαν πως οι δράστες χρησιμοποιούσαν 12 ξεχωριστά προβλήματα ασφαλείας προκειμένου να παραβιάζουν συσκευές. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν bugs στο Safari, τον default web browser στα προϊόντα της Apple.

Όταν βρισκόταν σε ένα iPhone, το implant ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων, περιλαμβανομένων επαφών, εικόνων και δεδομένων τοποθεσίας GPS. Τις πληροφορίες αυτές μετέδιδε σε εξωτερικό server κάθε 60 δευτερόλεπτα, σημείωσε ο Μπιρ. Επίσης, το implant ήταν σε θέση να συλλέγει δεδομένα από εφαρμογές που χρησιμοποιούσε ένα άτομο, όπως το Instagram, το WhatsApp και το Telegram. Στη λίστα των παραδειγμάτων που χρησιμοποίησε ο Μπιρ περιλαμβάνονταν προϊόντα της Google όπως το Gmal και το Hangouts.

Οι δράστες ήταν σε θέση να παραβιάζουν «σχεδόν κάθε έκδοση από το iOS 10 μέχρι την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS 12» σημείωσε ο Μπιρ. «Αυτό υποδεικνύει μια ομάδα που επιδιδόταν σε παρατεταμένη προσπάθεια χακαρίσματος των χρηστών iPhones σε συγκεκριμένες κοινότητες μέσα σε μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών».

Η ομάδα της Google ενημέρωσε την Apple για το θέμα την 1η Φεβρουαρίου, και κυκλοφόρησε patch έξι ημέρες αργότερα για να «σφραγίσει» τα κενά ασφαλείας. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη επίθεση εντοπίστηκε «in the wild»- δηλαδή όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά ήδη σε χρήση από κυβερνοεγκληματίες.

πηγή: naftemporiki.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...