Επανεκκίνηση της Λογική ή Θάνατος

Γράφω αυτό το κείμενο εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης από μια σχεδόν απίστευτη επιδημία. Δηλάδη, δεν γνωρίζω αν θα είμαι κι εγώ ένα θύμα, όπως δεν το γνώριζαν χιλιάδες απ’ τους συνανθρώπους μου που πέθαναν απ’ τον κορωνοϊό.

Του Ηλία Κουτσούκου*

Αυτό που πιστεύω όμως, είναι πως αυτοί που «έσβησαν» είχαν όνειρα όπως εγώ κι αγαπούσε ο καθένας, με τον τρόπο του τη ζωή του και τους γύρω του, όπως κι εγώ.

Γράφω όχι για να ξορκίσω το «κακό» αλλά για να υπενθυμίσω στον εαυτό μου και σε όποιον άλλον διαβάσει αυτό το κείμενο, πως η Λογική του πολιτισμού μας, οφείλει να κάνει μια επανεκκίνηση της λογικής της.

Οφείλει να «επανασυντάξει» ιδεολογίες, ιδεοληψίες, καχυποψίες, εθνικισμούς, μοντέλα ανάπτυξης και κυρίως να στραφεί, στην απόλυτη ανθρώπινη εκπαίδευση με βάση, τις μοναδικές αξίες του συλλογικού ουμανισμού μας.

Μέχρι σήμερα που βιώνουμε αυτή την επερχόμενη τραγωδία, έχουμε ξεχάσει τι συμβαίνει καθημερινά στον πλανήτη.

Θυμίζω λοιπόν:

  • Καθημερινά 15.000 παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν στα γεννέθλια των 5 χρόνων τους, ξαναδιαβάστε το, καθημερινά….
  • Καθημερινά 8 άνθρωποι απομυζούν τόσο πλούτο, όσος είναι ο μισός πλούτος 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του μισού πληθυσμού της γης.

Αυτές είναι οι απλές αλήθειες του ΟΗΕ και των ετήσιων εκθέσεων του Οργανισμού, που «διαβάζονται», μπροστά στο αδιάφορο ακροατήριο των ηγετών του κόσμου και των εκπροσώπων της Οικονομίας του, στο Νταβός.

Αυτές λοιπόν, οι απλές αλήθειες, δεν διδάσκονται στην εκπαίδευση και φυσικά… δεν αποτελούν θέμα των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δίπλα βέβαια στους 8 πλουσιότερους, συνωστίζονται εκατοντάδες άλλοι εκατομμυριούχοι, στα μήκη και πλάτη της γης και αναπαύονται μακαρίως, στις πλάτες ενός κόσμου, που καθημερινά τους εξασφαλίζει το μελένιο μέλλον τους. Ένα ελάχιστο μέρισμα απ’ τον πλούτο τους, θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική έρευνα και να απαλείψει κάθε είδους αρρώστια.

Πιστεύω πως, ως εν δυνάμει υποψήφιο «θύμα» κι εγώ της επιδημίας, οφείλω να βοηθήσω -αν ζήσω- στην επανεκκίνηση της Λογικής, με απλές καθαρές σκέψεις γιατί ο Θάνατος από πείνα κι αρρώστια είναι απλά η ντροπή της ανθρωπότητας.

*Ο Ηλίας Κουτσούκος είναι Πρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης