Επανεμφάνιση Σημίτη με κριτική προς όλους αλλά χωρίς αυτοκριτική

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ επέλεξε να δώσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη εδώ και δεκατρία χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, πως η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες, μισαλλοδοξία και εξεταστικές επιτροπές, «γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρούς εισπράττει εχθρούς».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η χώρα διέρχεται έκτακτη κατάσταση και η λύση είναι οι εκλογές. Όπως εξήγησε «χρειάζεται μια πλειοψηφία που δεν θα φοβηθεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από τη κρίση». Για την αξιολόγηση τόνισε ότι είναι λάθος η άποψη ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στις ευρωπαϊκές χώρες -«γιατί δεν θα είναι καλύτερες οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά- ενώ χωρίς περιστροφές εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο Grexit. «Οι συνθήκες είναι κακές, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο. Φοβάμαι ένα ατύχημα από τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Επέκρινε και τους δανειστές λέγοντας ότι έπεσαν έξω σε προβλέψεις τους και πως είναι υπερβολικό να ζητούν πλεόνασμα 3,5%.

Ο κ. Σημίτης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αντίληψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σχετικά με την αξιολόγηση και τα δύσκολα ζητήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες επεσήμανε πως στην ουσία ζητάει να ανακληθεί η ρύθμιση του 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις. «Είναι αναγκαίες, αλλά τώρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Θα επανέλθουν όταν σταματήσουν τα προγράμματα προσαρμογής της οικονομίας και οι εργοδότες πρέπει να εκπροσωπούν όλους τους εργοδότες και τα συνδικάτα το ίδιο» τόνισε.

Επίσης, άφησε αιχμές για τον τρόπο που η κυβέρνηση Τσίπρα αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να είναι πρόεδρος της αναπτυξιακής επιτροπής ένας Αμερικανός καθηγητής που έχει ταχθεί κατά του ευρώ. Σχολίασε, επίσης, την άποψη της κυβέρνησης για το χρέος, τονίζοντας πως το τι και το πότε θα γίνει προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο και συνεπώς, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «κοροϊδεύει τον κόσμο κάνοντάς το κεντρικό ζήτημα».

Επικαλούμενος στοιχεία της EUROSTAT, χαρακτήρισε ψέμα ότι η κρίση οφείλεται στην οικονομική πολιτική της δικής του οκταετούς διακυβέρνησης, αλλά προήλθε από τη οικονομική διαχείριση της ΝΔ 2004-2009, προσθέτοντας μάλιστα ότι η απογραφή της το 2005 ήταν εξευτελισμός για την Ελλάδα, καθώς το 2006 δικαιώθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Όμως άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Παπανδρέου πως δεν είχε σχέδιο, όταν το 2010 αντί να ζητήσει οικονομική συνδρομή έλεγε «θέλουμε μόνο ηθική υποστήριξη». Ό κ. Σημίτης υπερασπίστηκε των ενεργειών του το 2001 να αποσύρει την πρόταση του Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, εξηγώντας ότι θα προκαλούσε ζημιά στη χώρα αν επέμενε, παρά τον κοινωνικό ξεσηκωμό, αφού έτρεχαν η είσοδος στο ευρώ και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποκάλυψε ότι η κρίση των Ιμίων αποσοβήθηκε έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. «Τώρα με τον Τράμπ μπορεί να μην γίνει κάτι τέτοιο» είπε και συνέστησε να αποφευχθεί η ένταση με την πολεμοχαρή, όπως τη χαρακτήρισε, εμφάνιση Ερντογάν.

Τέλος όταν ρωτήθηκε για τις διεργασίες στη Κεντροαριστερά ήταν σαφής: «Πρέπει να ενωθεί και να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας με ενιαίο πρόγραμμα, με νέα ηγεσία χωρίς να αποκλείονται οι παλιοί. Συμμετείχα σε πολλές συζητήσεις και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Τώρα πια δεν μετέχω».