Επεισόδια στη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή περίπου 7.000 ανθρώπων στο Παρίσι, στο 10ο κατά σειρά Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, ενώ όπως το περασμένο Σάββατο, περίπου 80.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μακρόν, παραιτήσου!» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, με διαδηλωτές να μεταφέρουν ψεύτικα φέρετρα, ενώ κρατούσαν ένα τριαντάφυλλο, ως φόρο τιμής στους 10 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων από τις 17 Νοεμβρίου και περισσότερους από 2.000 να έχουν τραυματιστεί (διαδηλωτές ή αστυνομικοί).

Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μεγάλο μέρος σε ειρηνικό κλίμα, όμως δημοσιογράφοι του Reuters Television μετέδωσαν ότι επεισόδια ξέσπασαν αργά το απόγευμα μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, στη συνοικία Ενβαλίντ του Παρισιού.

Οι διαδηλωτές πέταξαν κροτίδες, μπουκάλια και πέτρες και η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού υπό πίεση και δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσει.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, γύρω στο απόγευμα, περίπου 7.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Παρίσι και 27.000 συνολικά στη Γαλλία. Την ίδια ώρα το περασμένο Σάββατο ο αριθμός τους ανερχόταν σε 32.000.