Επέζησε από τη σφαγή του Διστόμου και μιλά για τον εφιάλτη που έζησε

Η σφαγή στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου του 1944, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 218 νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εκ των οποίων οι 53 ήταν παιδιά.
Ο Αργύρης Σφουντούρης, ένας από τους επιζώντες, τεσσάρων χρονών τότε, έχασε την μητέρα, τον πατέρα του και άλλους 30 συγγενείς του. Στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9 FM» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, μίλησε για τον εφιάλτη που έζησε, αλλά και για τον αγώνα που δίνει για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Γερμανία.

Οι Γερμανοί είχαν πέσει σε ενέδρα του ΕΛΑΣ, στο χωριό Στείρι, όπου είχαν και απώλειες. Σε αντίποινα, ο λοχαγός των SS Φριτζ Λάουτενμπαχ, μόλις 21 χρονών, διέταξε την σφαγή στο Δίστομο.

Ο πατέρας του Αργύρη ζήτησε από τον ίδιο και τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, να καθίσουν ήσυχοι στο σπίτι και βγήκε για να πείσει τους Γερμανούς να μην το κάψουν. Οι στρατιώτες τον εκτέλεσαν.

«Όταν βγήκαμε εμείς, αργότερα, αφού είχαν φύγει οι Γερμανοί, μετά από 20 μέτρα από το σπίτι, κοντά στη βρύση, στην πλατεία, είδαμε τον πατέρα να κείτεται νεκρός. Εγώ, μάλιστα και αυτό το θυμάμαι, είναι ορισμένα πράγματα που τα θυμάμαι σαν εικόνα, έτρεξα στον πατέρα μου, αλλά οι αδερφές μου με κράτησαν. Εγώ δεν είχα καν συνειδητοποιήσει όταν τον είδα εκεί ξαπλωμένο ότι είναι εκτελεσμένος, ότι είναι νεκρός δεν τα καταλάβαινα ακόμη αυτά τα πράγματα», είπε ο κ. Σφουντούρης στο «Πρακτορείο FM»

Οι Γερμανοί έκαψαν το σπίτι της οικογένειας και τα παιδιά αναγκάστηκαν από τους καπνούς και τις φλόγες να βγούνε έξω. «Μόλις πήγαμε να βγούμε από τη σιδερένια πόρτα του κήπου προς την πλατεία μπροστά στο σπίτι, ευτυχώς, ένας από τους λίγους Γερμανούς που υπήρχαν και υπήρχαν και εκεί στο Δίστομο που δεν κάναν φόνους και προσπάθησαν να σώσουν ανθρώπους, μας έκανε νόημα να κρυφτούμε», υπογράμμισε. Εκείνη τη στιγμή, ήταν η ώρα της αποχώρησης για τους Γερμανούς και ήταν συγκεντρωμένα πολλά φορτηγά, στα οποία επιβιβάζονταν για να επιστρέψουν στη Λιβαδειά.

«Δεν ήταν πολύ αργά, γιατί θέλανε να επιστρέψουν με το φως της ημέρας στη Λιβαδειά γιατί φοβόντουσαν, φυσικά, επιδρομές από τους αντάρτες στον δρόμο και αυτός ήταν ο λόγος που υπήρχαν και επιζώντες. Αν είχαν καθίσει μια ώρα παραπάνω δεν θα είχε ζήσει κανένας», σημείωσε.

Ο μικρός Αργύρης τραυματισμένος ψυχικά και αδύναμος σωματικά έζησε στο Δίστομο με τη γιαγιά και τον παππού του από τη μεριά της μητέρας του. Στα 6 του χρόνια πήγε στον Πειραιά γιατί ο παππούς του επιθυμούσε να παρακολουθήσει το σχολείο.

Αποστολή του Ερυθρού Σταυρού τον διάλεξε για ένα διεθνές παιδικό χωριό που είχαν ιδρύσει ειρηνιστές στην Ελβετία, όπου φιλοξενήθηκαν ορφανά του πολέμου από 10 χώρες. Ο κ. Σφουντούρης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία στο έπακρο, έμαθε τα γερμανικά, έζησε στην Ελβετία και σπούδασε μαθηματικά και αστροφυσική. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ενημέρωση της γερμανικής κοινής γνώμης για την σφαγή στο Δίστομο με σειρά διαλέξεων και στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στη συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, διαπίστωσε ότι έχει αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Παλιότερα, η γερμανική κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι τα γεγονότα στο Δίστομο ήταν στα πλαίσια του πολέμου και όχι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πλέον, παραδέχεται ότι ήταν έγκλημα, αλλά στο θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει αλλάξει στάση. Σύμφωνα με τον κ. Σφουντούρη, το θέμα των αποζημιώσεων, πρέπει να το θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Συχνά επισκέπτεται το Δίστομο, όπου τα τελευταία χρόνια, στην επέτειο της σφαγής, στις 10 Ιουνίου, μαζί με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, αποτίουν φόρο τιμής στο μαυσωλείο, όπου φυλάσσονται τα οστά των νεκρών.

Παρά τα όσα έχει ζήσει, ο κ. Σφουντούρης κατάφερε να μην αφήσει να φωλιάσει μέσα του το μίσος για τη Γερμανία και τους Γερμανούς. «Χρειάζεται ενημέρωση και συζήτηση με τους νέους Γερμανούς που θέλουνε να ενημερωθούν για να μπορέσουμε έτσι να δημιουργήσουμε μια κοινή επεξεργασία του παρελθόντος, μια φιλία και συνεννόηση», δήλωσε.

Την Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο Αργύρης Σφουντούρης θα μιλήσει στην εκδήλωση προς τιμήν των δολοφονημένων αμάχων από τους Ναζί στο Δίστομο, που διοργανώνει η Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...